2023. 10. 01. Vasárnap Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Szikla - lángok ölelésében

Következik:

Radar 00:05

Gazdaság

Újabb segítség a bajba került devizahiteleseknek

A bajba került devizahiteleseken segítene a pénzügyi felügyelet javaslata. A PSZÁF meghosszabbítaná az árfolyamgát igénylési lehetőségét a teljes futamidő végéig. Másrészt mindenki számára lehetővé tennék, hogy a konstrukcióban 60 hónapig részt vehessen. A bankszövetség a több mint 90 napja nem fizetőket vezetné vissza a törlesztők közé, hogy utána az ügyfél be tudjon jelentkezni akár az árfolyamgát rendszerébe is.

„Mindent meg fogok tenni, hogy a következő hat évben soha többé ne ismétlődhessen meg az az erkölcsi, politikai és gazdaságpolitikai hiba, ami egyébként a monetáris politika hibája is volt, hogy felépül Magyarországon egy devizahitel-állomány” – ezt mondta múlt heti bizottsági meghallgatásán a Magyar Nemzeti Bank új elnöke. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) még Matolcsy Györgynek címezve juttatta el az árfolyamgátra vonatkozó javaslatait a Nemzetgazdasági Minisztériumba.


A PSZÁF-javaslat egyik célja, hogy a több mint 110 ezer nem fizető adós egy részét visszavezesse a törlesztők közé. A tervezet összesen 440 ezer devizaadóson segíthet. „Ez a javaslat az árfolyamgát meghosszabbítására és rugalmasabbá tételére vonatkozik. Alapvetően azt a kört érinti, akik az árfolyamgátba beléphetnek ma is. Ez alapvetően a 90 napnál kisebb, rövidebb tartozást, esetleges késedelmet felhalmozott adósok további megsegítését célozná. Arról szól a javaslat, hogy az árfolyamgát periódusát tolják ki egészen addig, amíg a magyarországi devizaalapú jelzáloghitelek teljesen kifutnak a magyar hitelpiacról” – nyilatkozta Binder István, a PSZÁF szóvivője.

A Magyar Bankszövetség is a több mint 90 napja nem fizetőket segítené meg, hogy utána be tudjanak jelentkezni akár az árfolyamgát rendszerébe is. A bankszövetség viszont nem ért egyet a pénzügyi felügyeletnek azzal a javaslatával, hogy az adósok többször is beléphessenek az árfolyamgátba. Magyarországon a lakosságnak még mindig több mint 4000 milliárd forintnyi devizahitele van, hátralévő futamidejük átlagban 11-12 év.

Tanácsol a Jobbik

Csak a felvétel idején érvényes árfolyamon érdemes forintosítani a devizahiteleket a Jobbik szerint. Z. Kárpát Dániel szerint csak ez ad garanciát arra, hogy a devizahitelekért felelős bankrendszer viselje a terheket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!