2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 22:55

Gazdaság

Új piacokat nyithat meg a gazdasági háború

Piacátrendeződést okozhat Brüsszel és Moszkva gazdasági háborúja. Egy a Hír TV-nek nyilatkozó EU-tisztviselő szerint az európai mezőgazdasági termelők számára az új piacok megtalálása lehet a megoldás. Elsősorban azokba az országokba növelnék a kivitelt, amelyekből most Oroszország igyekszik beszerezni a hiányzó élelmiszer-ipari termékeket.

Az Európai Bizottság múlt héten jelentette be, hogy 125 millió eurót különítettek el a zöldség- és gyümölcságazat termelőinek megsegítésére, akik az orosz embargó miatt veszítették el a piacukat. A bizottság várhatóan újabb ágazat képviselőinek is segítséget nyújt: csütörtökön a tejtermelők ügyében tanácskoznak Brüsszelben.

Roger Waite, az agrárügyi biztos szóvivője a Hír TV kérdésére elmondta, hogy középtávon az uniós gazdák számára az lehet a megoldást, hogy új piacokat kell találni az EU-s termelés 1-3 százalékát kitevő mezőgazdasági exportra. A szóvivő szerint a lehetséges új piacok éppen az orosz embargóval nyílhatnak meg. Moszkva ugyanis már most harmadik országokból igyekszik pótolni azokat a termékeket, amelyeket eddig az EU-ból szerzett be.

A bizottságnál most feltérképezik ezeket a piacokat, ahol minden bizonnyal megnőtt a kereslet, azonban a helyi gazdaság nem képes ugrásszerűen növelni a termelést, így jó lehetőség nyílik az uniós termékek értékesítésére. Oroszország elsősorban brazil, argentin, egyiptomi és török piacokról próbálja beszerezni a hiányzó árucikkeket, így ezek az országok lehetnek az EU stratégiai kereskedelmi partnerei az embargós időszak alatt. Az EU következő lépéseiről szeptember 5-én dönthetnek az unió mezőgazdasági miniszterei.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Széleskörű programokkal várták a piacokra látogatókat

Széleskörű programokkal várták a piacokra látogatókat

Szeptember 22-e a Nyitott Piacok Napja. A rendezvény elsősorban a vásárlóknak szól és a piacozáshoz akar kedvet csinálni. Ez a hazai kezdeményezés a Vásárcsarnokok, Piacok Együttműködési Fórumának első megvalósult együttműködése.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!