2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Gazdaság

Ügyfeleikre hárítják a bankok a tranzakciós illeték költségét

Már két bank is nyilvánosságra hozta, hogy ügyfeleire hárítja a megemelt tranzakciós illeték költségét. Az MKB Bank elsőként tette közzé új, augusztustól érvényes díjait. Készpénzfelvételnél hat ezrelék, a banki átutalásoknál pedig 3 ezrelék, de legfeljebb 6000 forint lesz az ügyfelek költsége. Csak a kártyás vásárlások maradnak a jövőben is ingyenesek.

A bankok eddig 16 forintot emeltek le a számlatulajdonostól 100 forint kamatjövedelem után. Augusztustól már 22 százalékot vonnak le az egészségügyi hozzájárulás bevezetése miatt. Az adószakértő azt mondja: befektetni csak annak éri meg a jövőben, aki három hónapnál hosszabb időre köti le a pénzét.

„Csak a hosszútávú befektetések érik meg, például az állampapír, lehet, hogy ennek ez is a célja, de az okokat nem tudom – közölte Angyal József adószakértő. – De ha most a készpénzfelvételi jutalék az olyan 1 százalék körül van, tehát ha 100 ezer forintot betesz valaki, akkor ezer forintjába kerül az, hogy fölvegye, vagyis a matematikai feladvány az, hogy ezer forint kamatot hogyan lehet elérni. Ha azt vesszük figyelembe, hogy a 78 százalékát kapja meg, akkor ebből könnyen kiszámítható, hogy 3-3,5 hónap lekötés alatt térül még csak meg a rárakodó adóteher, illetve jutalék” – nyilatkozta az adószakértő.

A készpénzfelvétel tranzakciós illetéke 6 ezrelékre nő, az eddigi 6000 forintos felső korlát pedig megszűnik. Az átutalásoknál is emelkedik az illeték, de a 6000 forintos plafon megmarad. Több bank már bejelentette, hogy ügyfeleire hárítja a többletköltséget.

„A mai nap a Budapest Bank is előzetesen közzétette azt a hirdetményét, amelyben részletezi, hogy hogyan fogja a tranzakciós illetéket áthárítani vagy hogyan fognak változni a kondíciói. A bankoknak hatvan nappal hamarabb közölniük kell, ha az ügyfél számára kedvezőtlen hatást eszközölnek a díjakban vagy bármilyen feltételekben. Úgy gondolom, hogy a következő napokban, hetekben folyamatosan látni fogjuk, hogy az összes bank jönni fog a hirdetményeivel” – nyilatkozta Gergely Péter pénzügyi szakértő. A kártyás vásárlások várhatóan ingyenesek maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!