2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Trükkösen hárították ügyfeleikre az illetéket a bankok

A számlatulajdonosokra hárították a bankok a tavaly két lépcsőben bevezetett tranzakciós illetéket – áll a Magyar Nemzeti Bank éves jelentésében. A jegybank igazgatója szerint ez nem befolyásolta jelentősen a lakossági pénzforgalmat. A banki szakértő szerint az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése óta egyre többen veszik fel két nagyobb összegben a havi fizetésüket.

Sokan fizetnek a kisebb bevásárlásoknál is bankkártyával. A bankok trükkösen hárították ügyfeleikre a pénzügyi műveletek illetékét, amelyet tavaly januártól vezetett be, majd emelt meg év közben a kormánytöbbség. Maga a vásárlás továbbra is illetékmentes, de a szolgáltatásért jóval többet számítanak fel a pénzintézetek, mint korábban. „Majdnem a duplájára emelte a szektor a bankkártyahasználat költségét. Természetesen nem úgy, abban a formában, hogy tranzakcióért kellene fizetni, hanem abban a formában, hogy az éves kártyadíjat emelte meg. Számításaink szerint egy átlagos, a leggyakrabban használt kártyát figyelembe véve 1700-ról 3000 forintra nőtt az éves kártyadíj az elmúlt évben” – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

A tranzakciós illeték bevezetése után sokan arra számítottak, hogy az emberek tömegesen szüntetik meg folyószámláikat. „Nagyon sokféle várakozás volt a pénzforgalomban a tranzakciós illeték bevezetése kapcsán. Nem történt jelentős változás a pénzforgalom tekintetében” – tette hozzá az igazgató.

Nekik kéne fizetni, de ők áthárították

Papíron, a törvény szerint a tranzakciós illetéket a banknak, és nem az ügyfélnek kell befizetnie az államkasszába a készpénzfelvétel vagy az átutalás után. A banki szolgáltatások összehasonlítására szakosodott internetes portál elemzője azonban azt mondja, hogy a pénzintézetek közvetlenül vagy közvetve áthárították a tranzakciós illetéket. „A bankszámla-vezetési költségek ténylegesen drágultak. Egyre jobban meg kell fontolni, hogy melyik banknál, milyen bankszámlát használunk, hol vezetjük és tartjuk a pénzünket. Minél jobban specifikálnunk kell, hogy milyen költségeket engedünk meg magunknak. Tényleg érdemes utánajárnunk, hogy melyik banknál vagyunk” – hangsúlyozta Micskei Lajos, a Bankráció.hu elemzője.

Az Országgyűlés február 1-jétől részlegesen ingyenessé tette a készpénzfelvételt. Két részletben, havi 150 ezer forintot költség nélkül vehetnek fel azok a számlatulajdonosok, akik írásban jelezték bankjuknak, hogy élnek a kedvezménnyel. A pénzügyi elemző szerint az emberek tudatosabbak lettek, és kihasználják az ingyenes pénzfelvételt.


Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!