2023. 09. 28. Csütörtök Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Gazdaság

Tranzakciós illeték: kétszer fizethetnek törlesztéskor a hitelesek?

Kétszer fizethetik meg a tranzakciós illetéket törlesztéskor azok a hitelesek, akik nem annál a banknál vették fel a kölcsönt, ahová fizetésük érkezik. A legtöbb banknál már kihirdették az új tarifákat. A kormány megakadályozná, hogy a bankok az ügyfelekkel fizettessék meg a terheket.

Pénzfelvételről küldte az SMS-t a bank. Egyes csomagokban ez is ingyenes volt eddig, jövőre viszont fizethet majd az ügyfél pénzfelvételnél, de csak akkor, ha a szolgáltatás szerepel a szerződésében.

Az egyik pénzintézet úgy hirdeti szupernulla nevű csomagját, hogy szinte minden szolgáltatása ingyenes. Így például nem kell fizetni a készpénzfelvételért és a számlavezetési díj is 0 forint. Ezeket az árakat emelhetnék, de új tarifát nem vezethetnek be.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint nagyon fontos a részletekre figyelni. Binder István korábban a Hír TV Rájátszás című műsorában úgy fogalmazott, hogy ha egy ilyen nulla forintos díj esetében a szerződésben nem szerepel az emelés, vagy annak lehetősége, akkor ezt nem lehet később sem behozni.

Kétszer fizettetnék meg?

A pénzintézetek többsége már elkészítette új tarifatáblázatát. Többségük 2 ezreléket vonna minden átutalt összeg után. A költségek a törlesztőrészleteket is érintik.

Könnyen kiszámolható, hogy egy átlagos lakáshitelnél, amikor a törlesztőrészlet például 100 ezer forint, akkor átutalásos fizetés esetében további 200 forintot kellene pluszban fizetni tranzakciós adóként. Vagyis 20 éves futamidőnél plusz 44 ezer forintot jelent az adósnak a hitelén felül csak az, hogy törleszt. Az elemző szerint azok járnak majd a legrosszabbul, akik nem annál a banknál törlesztenek, ahová a fizetésüket kapják. A Bankráció.hu elemzője szerint így kétszer fogják levonni tőlük a tranzakciós illetéket. Első alkalommal, amikor átutalják a folyószámlájukról a pénzt arra a számlára, ahol a hiteltartozásuk van, illetve a második alkalommal az a bank fogja levonni, ahol a hiteltartozásukat levonják a számláról – mondta el Gergely Péter.

A kormány keresi az eszközöket

A miniszterelnök a pénteki rádióinterjúban már jelezte: a kormány keresi az eszközöket, amelyekkel megakadályozhatják, hogy a pénzintézetek az ügyfelekkel fizettessék meg a terhet. Az egyik ilyen eszköz a versenyhivatal bevonása lehet. A pénzügyi felügyelet januártól ellenőrzi majd a bankok díjemeléseit.


Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Káosz a Budavári Önkormányzatnál

Káosz a Budavári Önkormányzatnál

A képviselő-testület döntéseinek végrehajtására szólította fel a helyi Fidesz V. Naszályi Mártát, az I. kerület párbeszédes polgármesterét. Böröcz László, a kormánypárt helyi elnöke 15 napos határidőt szabott erre, különben fegyelmi eljárást kezdeményez. A Napi Aktuálisban Böröcz Lászlóval beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!