2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Tovább folytatódik a rezsicsökkentés

Folytatódik a rezsicsökkentés. A háztartások után a kis- és középvállalkozások rezsijét is csökkentené a kormány – hangzott el a Magyar Villamos Művek sajtótájékoztatóján. A nemzeti fejlesztési miniszter bejelentette, hogy az állam megvásárolná a Főgáz többségi részvénycsomagját a fővárostól.

Négy év alatt majdnem megduplázta árbevételét az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek. A cégcsoport 2010 óta több mint 520 milliárd forintot fizetett adóként az állami költségvetésbe. Mindezt úgy érték el, hogy alkalmazkodtak a Nemzeti Energiastratégiához és végrehajtották a rezsicsökkentést. „2010-ben a társaságcsoport árbevétele 557 milliárd forint volt, ez 2013-ban 922 milliárd forintra nőtt” – közölte Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója.

A paksi atomerőmű adja a hazai áramtermelés felét, a lakossági fogyasztás 36 százalékát. A következő években húsz évvel meghosszabbítják a régi blokk üzemidejét. Az orosz–magyar hitelszerződésről az Országgyűlés mondja ki a végső szót – ezt már a fejlesztési miniszter mondta. „A megkezdett munkát folytatni szeretnénk, nem kívánunk változtatni azon a politikán – itt közvetlenül az energiáról beszélünk –, amelyet meghatároztunk” – közölte Németh Lászlóné.

A rezsicsökkentést folytatják – mondta a miniszter. A parlament még az idén elfogadhatja a közműszolgáltatásról szóló törvényt, ami lehetővé teszi, hogy egy állami tulajdonú, nonprofit szolgáltató jelenjen meg a hazai energiapiacon, és hogy a kis- és középvállalkozások rezsije is csökkenjen. Az állam a Főgázt is meg akarja vásárolni. „Felhatalmazásunk van a kormánytól arra, hogy megkezdjük a tárgyalásokat a többségi, önkormányzati kézben levő csomag megvásárlására” – mondta Németh Lászlóné.


Az MVM három éve van jelen a földgázpiacon. A cégcsoport részvételével épült meg a szlovák–magyar energiarendszert összekötő vezeték, amit március végén adott át a két ország kormányfője. A kormány további tárgyalásokat folytat az E.ON-nal, az állam a dél- és közép-dunántúli gázhálózatot akarja megvásárolni. „A legjelentősebb kihívás – szerintem – a földgázkereskedőnek az ipari rezsicsökkentés. Azt hiszem, hogy ez a cég kell, hogy az legyen, amely megtalálja azokat az alternatív forrásokat, amelyek biztosítják azt, hogy Magyarországon ne csak az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett lakossági fogyasztóknak tudja az állam a rezsijét csökkenteni” – mondta Horváth Péter, az MVM vezérigazgatója.

A beruházásoktól és a vállalatfelvásárlásoktól azt várják, hogy 2014-ben több mint 1200 milliárd forint lesz a cégcsoport árbevétele, ezzel az ország harmadik legnagyobb vállalata lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!