2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Gazdaság

Tovább folytatódik a rezsicsökkentés

Folytatódik a rezsicsökkentés. A háztartások után a kis- és középvállalkozások rezsijét is csökkentené a kormány – hangzott el a Magyar Villamos Művek sajtótájékoztatóján. A nemzeti fejlesztési miniszter bejelentette, hogy az állam megvásárolná a Főgáz többségi részvénycsomagját a fővárostól.

Négy év alatt majdnem megduplázta árbevételét az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek. A cégcsoport 2010 óta több mint 520 milliárd forintot fizetett adóként az állami költségvetésbe. Mindezt úgy érték el, hogy alkalmazkodtak a Nemzeti Energiastratégiához és végrehajtották a rezsicsökkentést. „2010-ben a társaságcsoport árbevétele 557 milliárd forint volt, ez 2013-ban 922 milliárd forintra nőtt” – közölte Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója.

A paksi atomerőmű adja a hazai áramtermelés felét, a lakossági fogyasztás 36 százalékát. A következő években húsz évvel meghosszabbítják a régi blokk üzemidejét. Az orosz–magyar hitelszerződésről az Országgyűlés mondja ki a végső szót – ezt már a fejlesztési miniszter mondta. „A megkezdett munkát folytatni szeretnénk, nem kívánunk változtatni azon a politikán – itt közvetlenül az energiáról beszélünk –, amelyet meghatároztunk” – közölte Németh Lászlóné.

A rezsicsökkentést folytatják – mondta a miniszter. A parlament még az idén elfogadhatja a közműszolgáltatásról szóló törvényt, ami lehetővé teszi, hogy egy állami tulajdonú, nonprofit szolgáltató jelenjen meg a hazai energiapiacon, és hogy a kis- és középvállalkozások rezsije is csökkenjen. Az állam a Főgázt is meg akarja vásárolni. „Felhatalmazásunk van a kormánytól arra, hogy megkezdjük a tárgyalásokat a többségi, önkormányzati kézben levő csomag megvásárlására” – mondta Németh Lászlóné.


Az MVM három éve van jelen a földgázpiacon. A cégcsoport részvételével épült meg a szlovák–magyar energiarendszert összekötő vezeték, amit március végén adott át a két ország kormányfője. A kormány további tárgyalásokat folytat az E.ON-nal, az állam a dél- és közép-dunántúli gázhálózatot akarja megvásárolni. „A legjelentősebb kihívás – szerintem – a földgázkereskedőnek az ipari rezsicsökkentés. Azt hiszem, hogy ez a cég kell, hogy az legyen, amely megtalálja azokat az alternatív forrásokat, amelyek biztosítják azt, hogy Magyarországon ne csak az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett lakossági fogyasztóknak tudja az állam a rezsijét csökkenteni” – mondta Horváth Péter, az MVM vezérigazgatója.

A beruházásoktól és a vállalatfelvásárlásoktól azt várják, hogy 2014-ben több mint 1200 milliárd forint lesz a cégcsoport árbevétele, ezzel az ország harmadik legnagyobb vállalata lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!