2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Törvénytelen fizetések a Tescónál

Magyar Nemzet

2021. január 4., hétfő 07:46

Nem csak itthon elégedetlenek a piacvezető kiskereskedelmi lánc alkalmazottai: Nagy-Britanniában jogsértő módon évekig a minimálbérnél is kevesebbet fizettek az áruházi alkalmazottaknak – derült ki egy friss, ottani kormányzati jelentésből. Magyarországon az elkövetkező hetekben ülnek tárgyalóasztalhoz a felek az idei fizetések kérdésében.

– Sajnálatos, hogy ilyen tények kerülnek napvilágra az anyavállalatról, ami a magyarországi Tesco megítélését is negatívan befolyásolja, és rányomja a bélyegét az alkalmazottak hangulatára. Éppen akkor, amikor készülünk a 2021-es alapbérekkel kapcsolatos tárgyalásokra a munkáltatóval – közölte a Magyar Nemzettel Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elnöke arra reagált: a hétvégén a CNN híre alapján megjelent, hogy

a Tesco brit anyacége egy 2016 és 2018 közötti időszakot vizsgáló brit kormányzati kimutatás szerint az ottani minimálbérnél kisebb fizetést adott csaknem nyolcvanezer alkalmazottjának, ami nemcsak méltatlan, hanem sérti a helyi törvényt. Ezért a Tesco Nagy-Britanniában a munkavállalók legnagyobb adósaként került fel az összesen közel százötven vállalatot tartalmazó kormányzati szégyenlistára.

A Tescónak több mint 3700 üzlete van az Egyesült Királyságban és Írországban, és közel hétezer boltjuk van világszerte, a legnagyobb szereplő a brit kormányzati szégyenlistán; több mint ötmillió fonttal tartozik.

A kizsákmányoló bértechnika napvilágra kerülése meglepte a céget, mivel állításuk szerint 2017-ben valóban elmulasztották a minimálbér megfizetését a munkavállalóknak, „technikai okok” ­miatt, viszont erről tájékoztatták az akkori kormányt, dolgozóiknak pedig költségtérítést adtak és megváltoztatták a bérezési irányelveiket.

Mivel a minimálbér fizetése nem választható, hanem törvényes kötelezettség, Paul Scully brit szakminiszter közölte: soha nem elfogadható, ha bármely munkáltató rövid távon cserélgeti a munkavállalóit, amivel az a célja, hogy kijátssza a szabályozást. Főképpen a nagy cégeknél elszomorító ez a szabálytalanság – fogalmazott.

Bubenkó Csaba a várhatóan február­ban kezdődő tescós tárgyalások kapcsán a Magyar Nemzetnek jelezte, hogy már megküldték december elején a magyar Tescónak a főbb szakmai szempontokat a 2021-es áruházi fizetések kialakításához.

Az alapbérek az elnök szerint azért is érdemelnek különös figyelmet, mert a járvány évében kiderült, hogy a kiskereskedelmi munkakör az egyik legveszélyeztetettebb, ahol a munkavállalók csaknem olyan vírusfenyegetettségnek vannak kitéve nap mint nap, mint az egészségügyben.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Magyar Nemzet