2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Törvénytelen fizetések a Tescónál

Nem csak itthon elégedetlenek a piacvezető kiskereskedelmi lánc alkalmazottai: Nagy-Britanniában jogsértő módon évekig a minimálbérnél is kevesebbet fizettek az áruházi alkalmazottaknak – derült ki egy friss, ottani kormányzati jelentésből. Magyarországon az elkövetkező hetekben ülnek tárgyalóasztalhoz a felek az idei fizetések kérdésében.

  • Törvénytelen fizetések a Tescónál

– Sajnálatos, hogy ilyen tények kerülnek napvilágra az anyavállalatról, ami a magyarországi Tesco megítélését is negatívan befolyásolja, és rányomja a bélyegét az alkalmazottak hangulatára. Éppen akkor, amikor készülünk a 2021-es alapbérekkel kapcsolatos tárgyalásokra a munkáltatóval – közölte a Magyar Nemzettel Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elnöke arra reagált: a hétvégén a CNN híre alapján megjelent, hogy

a Tesco brit anyacége egy 2016 és 2018 közötti időszakot vizsgáló brit kormányzati kimutatás szerint az ottani minimálbérnél kisebb fizetést adott csaknem nyolcvanezer alkalmazottjának, ami nemcsak méltatlan, hanem sérti a helyi törvényt. Ezért a Tesco Nagy-Britanniában a munkavállalók legnagyobb adósaként került fel az összesen közel százötven vállalatot tartalmazó kormányzati szégyenlistára.

A Tescónak több mint 3700 üzlete van az Egyesült Királyságban és Írországban, és közel hétezer boltjuk van világszerte, a legnagyobb szereplő a brit kormányzati szégyenlistán; több mint ötmillió fonttal tartozik.

A kizsákmányoló bértechnika napvilágra kerülése meglepte a céget, mivel állításuk szerint 2017-ben valóban elmulasztották a minimálbér megfizetését a munkavállalóknak, „technikai okok” ­miatt, viszont erről tájékoztatták az akkori kormányt, dolgozóiknak pedig költségtérítést adtak és megváltoztatták a bérezési irányelveiket.

Mivel a minimálbér fizetése nem választható, hanem törvényes kötelezettség, Paul Scully brit szakminiszter közölte: soha nem elfogadható, ha bármely munkáltató rövid távon cserélgeti a munkavállalóit, amivel az a célja, hogy kijátssza a szabályozást. Főképpen a nagy cégeknél elszomorító ez a szabálytalanság – fogalmazott.

Bubenkó Csaba a várhatóan február­ban kezdődő tescós tárgyalások kapcsán a Magyar Nemzetnek jelezte, hogy már megküldték december elején a magyar Tescónak a főbb szakmai szempontokat a 2021-es áruházi fizetések kialakításához.

Az alapbérek az elnök szerint azért is érdemelnek különös figyelmet, mert a járvány évében kiderült, hogy a kiskereskedelmi munkakör az egyik legveszélyeztetettebb, ahol a munkavállalók csaknem olyan vírusfenyegetettségnek vannak kitéve nap mint nap, mint az egészségügyben.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!