2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Többet is tehetne az MNB az államadósság csökkentéséért

Surányi György szerint a jegybank nagyobb szerepet vállalhatna az államadósság csökkentésének feladatából.

A jegybank korábbi elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában hangsúlyozta: az MNB több százmilliárdos nyereséget ért el a forint gyengülésén, de ezt az államadósság csökkentése helyett egyéb célokra költötte. A Hír Televízió információi szerint egyébként a Matolcsy György által vezetett intézmény újabb négy Andrássy úti palota megvásárlásával bővíti tovább ingatlanportfólióját.

– A jegybank hogyan, milyen mértékben segítette az államadósság csökkentésére irányuló törekvéseket?
– Úgy gondolom, nem nagyon aktívan, mivel abból a nyereségből, amely a valutaátértékelésből fakad, ugye az államnak megnövekedett az adóssága azért, mert a forint árfolyama a 2013 végi 293 forintról a mai napig 320 forintra gyengült – ez megnöveli az állam adósságát. A másik oldalon ez a bizonyos devizatartalék pedig 7 százalékkal többet ér. Az ebből fakadó nyereséget ismereteim szerint a nemzeti bank nem fizette be az államkincstárba, hanem mindenféle egyéb célokra elköltötte.
– Mi az, amit tehetne a nemzeti bank?
– Ez egyértelműen az adófizetők pénze, ezt egyértelműen az államadósság csökkentésére kellene fordítani.

A Surányi Györggyel készült teljes interjú:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!