2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napindító 04:00

Gazdaság

Több tízmilliós befektetéshez juthatnak az MVM EDISON startup verseny nyertesei

MVM

Rekord számú, több mint 260 beérkezett pályamunka közül kiválasztott nyolc döntős csapat közül hirdetett győzteseket a szakmai zsűri az MVM EDISON startup versenyen. A legjobbnak választott első három helyezett csapat akár 50 millió forint értékű magvető befektetéshez juthat az MVM Csoporttól.

  • Több tízmilliós befektetéshez juthatnak az MVM EDISON startup verseny nyertesei

 

Autózás helyett Ethicoinnokkal kerékpározásra ösztönző applikáció, sharing economy-n alapuló házhoz szállító szolgáltatás, valamit egy, a komposztálás új módját megteremtő innováció is szerepel az ötödik MVM EDISON startup verseny nyertesei között. A program története során – az idei versenyt is beleszámítva – már több mint 700 pályázat került a zsűri asztalára, az öt év döntőiben szereplő 32 csapat egy egyedi mentorprogramban vett részt, a dobogóra pedig 13 nyertes csapat álhatott az elmúlt fél évtizedben. Idén már két projektérettségi fázisban, számos újragondolt kategóriában – többek közt az iparág jövőjét meghatározó megoldások, fintech-fejlesztések, vagy a jövő otthonait, városait forradalmasító ötletletek –, valamint nemzetközi nevezési lehetőség mellett jelentkezhettek a csapatok.

„A világban történt változások, illetve a piaci környezet folyamatosan új kihívások elé állítja a legnagyobb vállalatokat is. Az elmúlt időszakban fel kellett készülnünk arra, hogy akár napok alatt megváltozhatnak trendek, ez pedig azonnali reakciókat kíván. Ma minden eddiginél fontosabb, hogy felkutassuk az innovatív eszközöket, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak az energiaellátás és a vállalati működés hatékonyságának növeléséhez”

– emelte ki az eseményt megnyitóbeszédében Bertalan Zsolt, az MVM Energetika Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója.

Az idei döntőbe jutott nyolc csapat egy intenzív, két hónapos képzésen vehetett részt, amelyen az MVM Csoport inkubátorcége, a Smart Future Lab Zrt. szakértői nyújtottak támogatást abban, hogy az ötlet fázisnál tartó projektek befektetésre érett, „startup-ready” termékké, szolgáltatássá nőhessék ki magukat. Az érettebb fázisban jelentkező csapatok pedig a MVM Csoporttal lehetséges együttműködés koncepcióját prezentálták a zsűri előtt. A két eltérő érettségi fázisban versenyző csapatokat külön díjazták. A ötlet fázisban három, míg az érettebb fázis kategóriában egy győztes hirdetett a szakmai zsűri.  

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is az online térben megrendezett döntő ötlet fázis kategóriájában az első helyen az autózás helyett kerékpározásra ösztönző applikációt kínáló Ethicoin végzett, a csapattagok ötmillió forint támogatásban részesültek. A második helyezett az Tourmix csapata lett,  sharing economy-n alapuló házhoz szállító szolgáltatásukkal, ők hárommillió forint támogatást kaptak. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a GreenIT csapata állhatott fel, akik a komposztálás új módját megteremtő innovációjukkal érdemelték ki az egymillió forint jutalmat. Az érettebb fázisban járó megoldások közül a Labshare ipari validációs tesztek „Airbnb-jeként” szolgáló platformja bizonyult a legjobbnak, így ők ötmillió forint támogatásban részesültek.

A zsűri tagja volt Bertalan Zsolt, az MVM Energetika Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, Dr. Tomaj Balázs, az MVM Energetika Zrt. ügyfél vezérigazgató-helyettese, Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai és gazdasági vezetője, Dr. Hajnal Tamás, a Széchenyi Alapok Zrt. vezérigazgatói tanácsadója, valamint Répássy Zsuzsanna Réka, az ittaSzezon.com alapítója.

 

Az MVM EDISON 2021 ötlet fázis kategóriájának három nyertes csapata:

1. helyezett

Ethicoin

A EthiCoin csapata a legmodernebb fintech megoldások és a fenntarthatóság ötvözetében látta meg a jövőt. Innovatív koncepciójuk alapja egy okostelefonos alkalmazás, amelynek segítségével a felhasználók 50 forint értékű EthiCoinhoz juthatnak minden egyes, autózás helyett kerékpáron megtett kilométer után. A forintosított értékeket pedig a tervek szerint a fenntarthatóságban élen járó üzletekben, illetve partnereknél lehet majd beváltani.

A megoldás a programban résztvevő partnerek számára lehetőséget teremt arra, hogy egyszerűbben találják meg környezettudatos célközönségüket, valamint további társadalmi elismerésre tegyenek szert. Az EthiCoin elfogadója pozitív, törődő, zöld vállalatként jelenhet meg a fogyasztók, ügyfelek előtt, míg a mindennapi felhasználók korábban el nem ismert társadalmi hozzájárulásukat válthatják egyszerűen, némi testmozgás segítségével értékes anyagi javakra. A csapat tervei alapján a jövőben az aktív felhasználók havonta akár több mint 10 ezer forintnak megfelelő értékben vásárolhatnak majd a fenntarthatóság jegyében készült termékek, szolgáltatások közül.

Csapattagok: Nagy Márton, Ruttkay Zoltán

2. helyezett

Tourmix

Az EU-ban a légszennyezés jelenleg napi ezer ember haláláért felel. A globális szén-dioxid-kibocsátás 15 százaléka pedig a közúti szállításból származik. A fuvarozás óriási károsanyag-kibocsátásának problémája egyre több embert érint, és egyre többen szeretnének tenni ellene. A TourMix csapata által megálmodott szolgáltatás az e-kereskedelem logisztikájának zöldebbé tételével veszi fel a harcot a légszennyezés ellen. Ehhez a sokak által már ismert sharing economy-t, azaz a megosztáson alapuló, közösségi gazdaság erejét – amely sokaknak ismerős lehet akár a szállás-, akár az autómegosztó platformok miatt – használják fel. A fiatalok által megálmodott alkalmazás a házhozszállítást forradalmasítaná a közösség bevonásával. Megoldásuknak köszönhetően a csomagrendelés akár 30 perc alatt megérkezhet, míg a környezeti terhelés egy átlagos kézbesítési folyamathoz képest jelentősen alacsonyabbá válhat.

Csapattagok: Bagdy Márk, Márky András

3. helyezett

GreenIT

Egy átlagos magyar háztartás évente 65 kilogramm élelmiszert pazarol el. Ezzel nem csupán az adott termék, hanem az előállításukhoz felhasznált erőforrások, például a víz és az áram is elveszik. A lakásban élők számára ráadásul a zöld hulladék kezelése gyakorlatilag lehetetlen, a keletkezett szervesanyag-hulladékot a legtöbben a kommunális szemetesbe helyezik. A szerves hulladék nem megfelelő kezelése során metán és szén-dioxid is keletkezik, amelyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak.

A greenit célja, hogy az embereket a zöld hulladék gyűjtésére, és annak újbóli felhasználására ösztönözze, ehhez pedig a komposztálás egy egészen új módszerét kínálják megoldásként. Ötletük megfékezné az élelmiszerpazarlást, illetve a keletkezett zöld hulladékot visszaforgatná a természetbe. A fiatal egyetemistákból álló csapat egy zöld és fenntartható jövő megteremtésén dolgozik, ötletük megvalósításában személyes motivációjuk és szorgalmunk jelenti a legnagyobb segítséget.

Csapattagok: Török Máté, Pfeff Dóra Kata

Az MVM EDISON 2021 éretebb fázis kategóriájának nyertes csapata:

1. helyezett

Labshare

Önvezető autók, ember nélküli gyárak – ezekhez a termékekhez 2021-ben is nehéz, illetve költséges megfelelő validációs laboratóriumokat találni.

Az autóipari és elektronikai ipari termékeket piacra vitel előtt validációs teszteknek kell alávetni. Egy autóipari termék esetében egy ilyen tesztsorozat ára meghaladhatja az egymillió eurót. A teszteket a legnagyobb cégek is rendszeresen külső erőforrások felhasználásával valósítják meg. A megfelelő jogosultsággal és képességgel rendelkező laborok felkutatása időigényes, a tesztek végrehajtásához gyakran hónapokig kell sorban állni, a piaci árak között pedig nagyságrendi különbségek is lehetnek.

A Google-keresés, telefonos érdeklődés, e-mail-es nyomkövetés már a múlté. A LabShare egy kézben, a „one-stop-shop” elvén ad megoldást a fejlesztő cégeknek, egyben növeli a laborok láthatóságát és forgalmát. A csapat a B2B piacterek ötlete alapján nyújtana megoldást az iparágnak egy agilis online kereső, nyomon követő és szolgáltató megoldással.

Csapattagok: Bakos Levente, Dr. Gyenes Dávid, Lóth Ágoston

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: pénz és hatalom + videó

Globál: pénz és hatalom + videó

Mikor lett a pénzből a hatalomnak az az eszköze, amelyet ma a globalista erők ellenünk egyszerű emberek ellen használnak? A stúdióban Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!