2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Több mint száz adóváltozás lép életbe

Január elsejétől több mint 100 adóváltozás lép hatályba. A lakosságot leginkább a családi adókedvezmény változása fogja érinteni, a kétgyermekeseknél 117 ezer forintról 133 ezer forintra növekszik a kedvezmény összege. A cafeteria-rendszer szűkül, az gyakorlatilag csak a SZÉP-kártyára korlátozódik majd. Szakértők szerint a változások igazi nyertesei a KATA-sok, és a KIVA-sok, vagyis a kisvállalati adózók lesznek.

  • Több mint száz adóváltozás lép életbe

„Az igazi nyertesek a kisadózók, tehát a KATA-sok, és a KIVA, vagyis a kisvállalati adózók” – mondta Vadász Iván, az Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke, aki szerint jelenleg csaknem 400 ezer olyan vállalkozás van, akik kisadózónak minősülnek. A január elsejétől hatályos új adóváltozásoknak köszönhetően a számuk több lehet.

„A KATA-sok még kedvezményezettebben adózhatnak 12 millió forintig választhatják az alanyi áfamentességet, tehát ez még egy lökést ad az ő üzletüknek. A KIVA-nál pedig a belépési, illetve a kimeneti feltételek javultak, tehát már nemcsak ötszázmillió alatt, hanem már egymilliárd forintig lehet választani a KIVA-t, ami egy nagyon kedvező adózási mód, csak első látásra bonyolultnak tűnik, és hárommilliárdig megtarthatja a KIVA alanyiságát a kisvállalkozó” – tette hozzá Vadász Imre.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára úgy látja: az adókönnyítések miatt a kisvállalkozóknál több pénz maradhat, amit fejlesztésekre fordíthatnak.

„Ez nem csak adókönnyítést jelent – ugye a Pénzügyminisztérium közleménye szerint ennek a mértéke tízmilliárd forintos nagyságrendű – hanem adóadminisztráció-könnyítést is, ami rendkívül fontos, tehát áfabevallást sem kell tenni ezeknek a mikrovállalkozóknak” – mondta Perlusz László.

Január elsejétől változik a béren kívüli juttatások közterhe, a sport- és kulturális rendezvények belépőjegyeinek adómentessége, a nyugdíjbiztosítással kapcsolatos szabályrendszer. A lakhatási támogatás, a diákhitel-törlesztés támogatás és a lakhatási támogatás adómentessége pedig megszűnik. A lakosságot leginkább a családi adókedvezmény változása fogja érinteni, a kétgyermekeseknél 117 ezer forintról 133 ezer forintra növekszik.

„A kormányzat első számú céljának tekinti, hogy a népesedési folyamatok megváltozzanak. Ezért támogatjuk a gyermeket nevelő, gyermeket vállaló családokat, ezért segítjük az otthonteremtési programmal, családi adókedvezménnyel, az óvodai, iskolai ellátás támogatásával átvételével ezeket a szülőket. Ezt folytatni kívánjuk. 2019-ben a kétgyermekes családok családi adókedvezménye tovább fog bővülni, növekedni fog, a meglévő kedvezmények más családi kategóriában nyilván meg fognak maradni és az a cél, hogy további olyan ösztönzőket tudjunk majd végiggondolni, amelyekre most a nemzeti konzultáció kérdőíveiben találnak a polgárok” – mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter.

Januártól összesen több, mint száz adószabály változik. Júliustól pedig további adócsökkentések várhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!