2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

Több mint száz adóváltozás lép életbe

Január elsejétől több mint 100 adóváltozás lép hatályba. A lakosságot leginkább a családi adókedvezmény változása fogja érinteni, a kétgyermekeseknél 117 ezer forintról 133 ezer forintra növekszik a kedvezmény összege. A cafeteria-rendszer szűkül, az gyakorlatilag csak a SZÉP-kártyára korlátozódik majd. Szakértők szerint a változások igazi nyertesei a KATA-sok, és a KIVA-sok, vagyis a kisvállalati adózók lesznek.

  • Több mint száz adóváltozás lép életbe

„Az igazi nyertesek a kisadózók, tehát a KATA-sok, és a KIVA, vagyis a kisvállalati adózók” – mondta Vadász Iván, az Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke, aki szerint jelenleg csaknem 400 ezer olyan vállalkozás van, akik kisadózónak minősülnek. A január elsejétől hatályos új adóváltozásoknak köszönhetően a számuk több lehet.

„A KATA-sok még kedvezményezettebben adózhatnak 12 millió forintig választhatják az alanyi áfamentességet, tehát ez még egy lökést ad az ő üzletüknek. A KIVA-nál pedig a belépési, illetve a kimeneti feltételek javultak, tehát már nemcsak ötszázmillió alatt, hanem már egymilliárd forintig lehet választani a KIVA-t, ami egy nagyon kedvező adózási mód, csak első látásra bonyolultnak tűnik, és hárommilliárdig megtarthatja a KIVA alanyiságát a kisvállalkozó” – tette hozzá Vadász Imre.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára úgy látja: az adókönnyítések miatt a kisvállalkozóknál több pénz maradhat, amit fejlesztésekre fordíthatnak.

„Ez nem csak adókönnyítést jelent – ugye a Pénzügyminisztérium közleménye szerint ennek a mértéke tízmilliárd forintos nagyságrendű – hanem adóadminisztráció-könnyítést is, ami rendkívül fontos, tehát áfabevallást sem kell tenni ezeknek a mikrovállalkozóknak” – mondta Perlusz László.

Január elsejétől változik a béren kívüli juttatások közterhe, a sport- és kulturális rendezvények belépőjegyeinek adómentessége, a nyugdíjbiztosítással kapcsolatos szabályrendszer. A lakhatási támogatás, a diákhitel-törlesztés támogatás és a lakhatási támogatás adómentessége pedig megszűnik. A lakosságot leginkább a családi adókedvezmény változása fogja érinteni, a kétgyermekeseknél 117 ezer forintról 133 ezer forintra növekszik.

„A kormányzat első számú céljának tekinti, hogy a népesedési folyamatok megváltozzanak. Ezért támogatjuk a gyermeket nevelő, gyermeket vállaló családokat, ezért segítjük az otthonteremtési programmal, családi adókedvezménnyel, az óvodai, iskolai ellátás támogatásával átvételével ezeket a szülőket. Ezt folytatni kívánjuk. 2019-ben a kétgyermekes családok családi adókedvezménye tovább fog bővülni, növekedni fog, a meglévő kedvezmények más családi kategóriában nyilván meg fognak maradni és az a cél, hogy további olyan ösztönzőket tudjunk majd végiggondolni, amelyekre most a nemzeti konzultáció kérdőíveiben találnak a polgárok” – mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter.

Januártól összesen több, mint száz adószabály változik. Júliustól pedig további adócsökkentések várhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!