2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Több mint félmilliárd forint kötbért kell megfizetniük

Több mint félmilliárd forint kötbér megfizetésére köteleztek tíz távhőszolgáltatót – közölte a Fidesz rezsicsökkentést felügyelő munkacsoportjának vezetője. Közben jogerősek lettek az energiaszolgáltató cégek korábbi bírságai: a Főgáznak 6, a GDF Sueznek 10, az Émásznak 4, az Elműnek pedig 7,5 millió forintot kell fizetnie.

Eddig kötbérezni kizárólag a szolgáltatók tudtak, tehát a fogyasztók kötbérrel nem is tudtak élni. A rezsitörvény értelmében most megtörtént az első kötbérezés. A hibás számlázás miatt több mint félmilliárd forint kötbér megfizetésére köteleztek tíz céget – közölte a Fidesz rezsicsökkentést felügyelő munkacsoportjának vezetője. Németh Szilárd azt mondta, hogy a számlaképre vonatkozó új szabályozás hatálybalépése óta több mint 55 ezer számla akadt fenn a rostán. A kormánypárti képviselő szerint mindez komoly felhívás a cégeknek: „A törvények nem azért vannak, hogy csak úgy legyenek, be is őket kell tartani. […] Összesen tíz távhőszolgáltató cég akadt fönn a rostán, és 55 600 volt a számlák, illetve a háztartások száma, ahol nem megfelelő számlakép alapján számláztak. Ez 556 millió forintos kötbért fog jelenteni országos szinten.”

Pest megyében hat közműszolgáltatóból négy sértett jogszabályt, közülük eddig háromnál zárult le az eljárás. „Minden kibocsátott számla után tízezer forint kötbért kell fizetnie az adott szolgáltatónak. Ez nem az államkasszába folyik be, hanem a fogyasztó részére kell kifizetni. Magyarra lefordítva: ha négy hónapon keresztül hibásan küldték ki a számlát, nem volt megfelelő módon feltüntetve a rezsicsökkentés mértéke, akkor négyszer tízezer forintot kell a cégnek visszatérítenie a fogyasztó részére” – mondta Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott.

A Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nek 101 millió, a Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Kft.-nek 130 millió, a Váci Távhő Kft.-nek pedig csaknem 55 millió forintot kell kifizetnie a számlaképről szóló jogszabályok megsértése miatt. Közben jogerősek lettek az energiaszolgáltatók korábbi bírságai.

A Elmű is milliókat fizet a nem megfelelő számlák miatt. „Az Elmű-Émász csoport január 1-jétől pontosan azokkal a számokkal dolgozott, amelyek a csökkentett tarifának felelnek meg, csak egyes adatok elhelyezése nem felelt meg az új jogszabálynak, mert két hét alatt ezt nem lehetett végrehajtani. A kirótt, összességében többmilliós bírságot megfellebbeztük a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, illetve a bíróságon is meg fogjuk egy következő lépésben” – szögezte le Boross Norbert, az Elmű-Émász szóvivője.

A Főgáznak 6, a GDF Sueznek 10, az Émásznak 4, az Elműnek pedig 7,5 millió forintot kell jogerősen bírságként befizetnie a rezsicsökkentés szabályainak megsértése miatt.

Tekintse meg a Hír TV kommentár nélküli felvételét!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!