2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Több mint 30 iparágból érkeztek pályázatok a versenyképességi programra

A magyar gazdaság sokszínűségét mutatja, hogy a versenyképesség-növelő támogatási programban résztvevő vállalatok több mint 30 iparágban tevékenykednek, ezek közül kiemelkedik az élelmiszeripar, ugyanis a legtöbb beruházási szándék (122) ebből az ágazatból érkezett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

  • Több mint 30 iparágból érkeztek pályázatok a versenyképességi programra

Szijjártó Péter hozzátette, a programban 806 vállalat vesz részt, amely pályázatában 377 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását vállalta. A fejlesztéseknek köszönhetően 143 618 munkahelyet tudnak megvédeni.

A miniszter kiemelte, új szabályokkal, új erőviszonyokkal, új szereplőkkel hamarosan új világgazdasági verseny indul, amelyben a magyar gazdaság versenyképességét pont azok a kapacitásbővítésre és technológiai modernizációra irányuló beruházások adják, amelyeket a magyar vállalatok most hajtanak végre.

Ezek a beruházások egyúttal ahhoz is hozzájárulnak, hogy a magyar gazdaság minél gyorsabban visszatérhessen a válság előtti növekedési pályára: 2019 végén Európában a magyar gazdaság növekedése volt a leggyorsabb - mondta a miniszter.

Közölte, tíz éven át azért dolgoztak, hogy Magyarország legyen a legvonzóbb beruházási környezet Közép-Európában, most - a tárca vezető szerint - az a cél, hogy az ország ezt a pozíciót megőrizze, ehhez pedig szükség van ezekre a most induló beruházásokra, hiszen ezeknek köszönhetően lesz sikeres a magyar gazdaság az új világgazdasági versenyben is.

Szijjártó Péter elmondta, a magyar kormány továbbra is a munkahelyek megvédéséért dolgozik és arra törekszik, hogy legalább annyi új munkahelyet hozzon létre, mint amennyit a válság tönkre tesz. Ezért fókuszál a gazdasági akcióterv a beruházások finanszírozására, hiszen a munkahelyek megvédéséhez és újak teremtéséhez is beruházásokra van szükség.

Kedden újabb három cég vehetett át támogató okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A Hajdúhús 2000 Kft. 574,54 millió forintos beruházása 287,27 millió forint állami támogatást kap. A Semler Cipőipari Gazdasági Szolgáltató Kft. 564,81 millió forintos beruházása 282,40 millió forintos költségvetési támogatással számolhat. A Zwack Unicum Likőripari és Kereskedelmi Nyrt. 212,08 millió forint értékű beruházásához a magyar állam 106,04 millió forinttal járul hozzá.

Szijjártó Péter a három vállalatról elmondta, hogy beruházásaik segítségével 564 munkahelyet tudnak megvédeni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Zwack Unicum a mostani fejlesztésével 25 százalékkal növelni tudja a Dunaharasztiban található csomagolóüzemének kapacitását, így emelkedni tud a cég termelése és exportja.

A Hajdúhús, amely Kelet-Magyarország legnagyobb és legjelentősebb húsipari vállalkozása, a beruházásának köszönhetően fagyasztó üzemet tud majd építeni, így növelni tudja exportpiacait.

A Semler Cipőipari Gazdasági Szolgáltató Kft. beruházásával új gyár megvásárlására nyílik lehetősége, a társaság kapacitásainak bővítésére törekszik - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter.

Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető igazgatója, elmondta, a 22 évvel ezelőtt családi vállalkozásként megalakult társaság sertések vágásával és kiváló minőségű sertéshústermékek előállításával foglalkozik. A mostani beruházás technológiai fejlesztésre és a vállalat exportpiacainak bővítésére szolgál, kiemelt céljuk, hogy be tudjanak lépni a kínai piacra.

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő a Semler Cipőipari Gazdasági Szolgáltató Kft.-ről elmondta, hogy a beruházásnak köszönhetően a cég egy 7500 négyzetméteres új, saját tulajdonú csarnokba tud költözni és új gépeket is be tud szerezni.

Frank Odzuck, a Zwack Unicum vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat legfőbb exportpiacai: Olaszország, Németország és a Magyarországgal szomszédos országok. Magyarországon három telephellyel rendelkeznek: Budapesten zajlik az unicum, Kecskeméten a pálinka gyártása, Dunaharasztiban pedig a csomagolóüzem található. A mostani beruházás a csomagolóüzem bővítéséhez, azon belül a második gépsor kialakításához ad segítséget. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!