2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

Több milliárddal tartoznak az egészségügyi intézmények

Kormányzati beavatkozást sürget az Orvostechnikai Szövetség, mert az egészségügyi intézmények már áprilisban csaknem annyival tartoztak a beszállítóknak, mint az elmúlt év egészében. Szócska Miklós hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a Szövetség tagjaival, de az egészségügyi államtitkár szerint folyamatosan figyelik a lejárt beszállítói tartozásokat, és ahogy tavaly, úgy idén is kezelni fogják ezt a problémát.

Egyszer használatos köpeny, kesztyű, maszk. Ezek nélkül nem kezdődhet műtét a kórházakban. Az egészségügyi intézmények ezeket a termékeket valamint egyéb műszereket külső beszállítóktól rendelik, ám fizetni gyakran csak hónapok múlva tudnak. Az Orvostechnikai Szövetség kimutatása szerint jelenleg országosan 38 beszállítónak 10 milliárddal tartoznak az intézmények. „Ha ez a probléma gyorsan, rövid távon nem rendeződik, akkor olyan helyzet állhat elő, amelyben a betegek jogai, a betegellátás sérülhet. Ha egy ügyeletben bizonyos termékek nem elérhetőek, limitált lesz az orvosoknak a lehetősége abban, hogy egy életet mentsenek” – mondta Tamás Viktor, az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének alelnöke. A beszállítók egyre nehezebben viselik a helyzetet, ugyanis ők maguk is nehezen jutnak bankhitelhez. „Ez egy országos jelenség, száznál több egészségügyi intézményről beszélünk, nyilván mindegyiknek más a gazdálkodása, de most már tendencia az is, hogy a korábban jól fizető intézmények sem tudják kifizetni határidőre a számlát” – közölte a szövetség főtitkára.

Az egészségügyi államtitkár hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a beszállítókkal. Szócska Miklós azt azonban megjegyezte, a követeléseket valószínűleg nem véletlenül időzítették azokra a napokra, amikor az államtitkárság bejelentette, majd a parlament meg is szavazta 95 ezer egészségügyi dolgozó béremelését. „Konkrétan megnézzük, hogy mi a probléma, mit tudunk tenni, folyamatosan menedzseljük az ellátórendszert és az ahhoz kapcsolódó szereplőket, ahogy eddig is. Ők azt mondják, körülbelül 10 milliárd a lejárt tartozás. Ezt lehet vitatni? Monitorozzuk a lejárt szállítói tartozást, minden évben kezeltük a kérdést, arra pedig hogy taktikailag miért, hogyan, mikor időzít valaki valamit, arra nem tudok válaszolni” – nyilatkozta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Az államtitkár bejelentette, a jövőben csökkenhet az egészségügyi alapellátás terhe. Uniós pénzből 58 egészségfejlesztési iroda nyílik ugyanis országszerte, ahol segíthetik majd a helyi lakosság egészséges életmódra nevelését, életmódváltását és szakorvosi tanácsokkal is ellátják a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!