2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Fel a fejjel

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Több helyen is megégett a kukorica a Dél-Alföldön

A kánikula és az aszály miatt akár 50 százalékos terméskieséssel is számolniuk kell a gazdáknak. A száraz időjárás nem kedvez a másodvetéseknek sem: csapadék hiányában nem fejlődnek megfelelően a növények.

  • Több helyen is megégett a kukorica a Dél-Alföldön

Az egy csövön levő súlymennyiség fog csökkenni egy 5-10 százalékkal attól, hogy a szemek töppedtek máris - a kukoricáját mutatta stábunknak Czikora György fábiánsebestyéni gazda. A környékbeliek elsősorban a súlyveszteségtől tartanak. A másodvetések is veszélyben vannak a szárazság miatt, a napraforgó, a repce és az olajretek sem hozza majd a várt termésátlagot.

Az biztos, hogy nem lesznek csúcsterületeink, ahogy az várható volt egy-két héttel ezelőtt, amikor még gyönyörű, beállt állományaink voltak. Most ez az aszály biztos, hogy vissza fogja vetni 5-10 százalékkal minimum a termésátlagokat. A napraforgók talán azok talán túlélik az időbe elvetett napraforgók. A késő vagy másodvetésként elvetett napraforgóknál ott már a tányér közepe már nem biztos, hogy be fog termékenyülni, a méhek sem tudják ebben az időben úgy járni a területeket, mint egy borúsabb, kellemesebb klímában - mondta el Czikora György.

A tavasszal a belvíz miatt vetett későn kukoricát Szegvár polgármestere. Eső híján csak a szokásos termés felére számít.

A nagy meleggel még nem volna probléma, mert a kukorica szereti a meleg meg a párát, csakhogy napok óta fúj a szél is reggel is és este is, így igazán párás környezetet nem tudja biztosítani. Olyan, mintha egy gázpörzsölővel szaladgálnánk a földön. Tehát a légzőfelülete elég a kukoricának így nem tudja a szemet megtermelni - mondta Gémes László.

A homokhátsági kertészetek is küzdenek az aszályos időjárással. Rengeteget kell locsolni, másként lehetetlen termelni a félsivatagos területen.

Éppen azon a ponton mozgunk az öntözéssel, hogy éppen megvan. Ha hetente legalább egy jó eső volna - akkor is kellene az a víz - akkor azt mondanám, hogy gond nélkül tudunk termelni. De ahhoz tényleg hetente 25 milliméter esőnek kéne lenni. Legalább - mondta egy őstermelő, Kovács István.

Augusztus végén már a repcét kellene elvetniük a gazdáknak, de az aszály miatt nehéz elmunkálni a kiszáradt földet. Ha csak szeptemberben sikerül vetni, akkor a termés könnyen lefagyhat majd késő ősszel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!