2021. július 27.,
kedd, Olga, Liliána napja

Több ellenzéki polgármester is azt kéri, hogy aki teheti, fizesse be az iparűzési adót

Hír TV

2021. február 15., hétfő 18:15

Karácsony Gergely ötletén felbuzdulva több ellenzéki városvezető is levélben kéri vállalkozókat, hogy fizessék be a teljes iparűzési.

Az oltásbotrányba keveredett gyöngyösi polgármester pedig már az adók egy százalékát is kéri. A térség országgyűlési képviselője szerint Hiesz Györgynek sarcolás helyett inkább fel kéne venni a kapcsolatot a kormánnyal, hogy hogyan és milyen formán kompenzálják az adókiesést - ugyanis ezt eddig még nem tette meg.

A miniszterelnök karácsony előtt jelentette be, hogy a családokat és az őket foglalkoztató vállalkozásokat segíti a kormány legutóbbi gazdaságvédelmi intézkedése.

Hiesz György, Gyöngyös baloldali polgármestere már tavaly novemberben azzal fenyegetőzött, hogy lekapcsolja a közvilágítást a városában, ha felfüggesztik a teljes iparűzési adót. Bár a kormány ennek a felét hagyta a vállalkozóknál, a város polgármestere mégis az eredeti tervnél is drasztikusabb lépéseket jelentett be.

A létszámleépítés mellett az önkormányzati cégek költségvetésének 20 százalékát elvonják, visszavesznek a szolgáltatásból, park gondozásból, köztisztasági költségekből és a síkosságmentesítéséből is.

A térség kormánypárti országgyűlési képviselője világossá tette, hogy Gyöngyösnek évi 7 milliárd forintos bevétele van és az elmúlt években duplájára nőtt az iparűzési adóbevétele – ezzel szemben még a miniszterelnök bejelentése előtt Hiesz azért panaszkodott, hogy nem emelhet adót. - Kompenzációt pedig továbbra sem kért a kormánytól.

Horváth László emlékeztetett, hogy Gulyás Gergely személyesen Hiesz Györgytől is várja azt a levet, amiben a városvezető leírja, hogy milyen anyagi segítségre van szüksége a településnek, ugyanis a kormányzati szándék továbbra is az, hogy kompenzálják a kieső bevételeket.

Hír TV