2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

Tizedével visszaeshet a pálinkamennyiség

A feketegazdaságnak kedvezhet a pálinkafőzés jövedéki adójának emelése a szakma szerint. Úgy vélik, akár 10 százalékkal is visszaeshet a legálisan előállított mennyiség. A nemzetgazdasági tárca szerint azonban minimális a pluszteher, ezért nem számolnak a feketepiac térnyerésével.

A költségeket az adó dobja majd meg jövőre. Eddig 86 liter pálinkát adómentesen lehetett főzetni. Januártól ezt a 86 litert 50 százalékos jövedéki adó terheli. A 87. liter után megszűnik a kedvezmény, és a teljes adót kell fizetni, ami 1670 forintot jelent literenként.

Maurer Csabáék pálinkafőző üstöket is gyártanak. Eddig bárki vehetett desztilláló berendezést otthoni főzésre. Januártól azonban csak azok főzhetnek otthon szabadon pálinkát, akik maguk termelik meg a hozzávaló gyümölcsöt. Maureréknél a hír hallatán azonnal visszaesett a megrendelések száma.

– A jövő évre előre látott gyártásoknak a nagy részét az ügyfeleink visszamondták. A problémát ott látom, ha ez így marad, akkor hét főt alkalmazunk itt az üstgyártásnál, az ő munkahelyük forog kockán sajnos – mondta Maurer Csaba, domaszéki bérfőzde-tulajdonos.


A Magyar Pálinkalovagrend nagymestere a feketepiac megerősödésétől tart. „Nyilvánvaló, hogy majdnem kétszeresére fog duzzadni az otthonfőzők által főzött gyümölcspárlat, és a mostani kereskedelem 30 százaléka is a feketekereskedelmet gazdagítja, akkor ez meg fog duplázódni. Ez a mennyiség és a legálisan közfogyasztásra, pálinkát előállító kis- és középvállalkozások hát azok bajba fognak továbbra is kerülni” – nyilatkozta Piros László.

2010-ben a szabad pálinkafőzés bevezetése a Fidesz–KDNP egyik első kormányzati intézkedése volt. Csakhogy idén áprilisban az Európai Bíróság kimondta, hogy a házi pálinkafőzés adómentessége uniós jogot sért.

„A szabadságharc az mindig győz a végén.” Ezt a pálinkáról mondta a földművelésügyi államtitkár a szentendrei skanzen borozójánál, ahol az év legkedveltebb borvidéki településeit mutatták be Márton-nap alkalmából. Nagy István megjegyezte, hogy a magyarok szabadságharcához csatlakoztak a románok, akik 2015-től szintén adómentessé tennék a házi pálinkafőzést. „Együtt fogunk ez ügyben fellépni. Én amikor most Bukarestben voltam kint, tárgyaltam a földművelésügyi miniszter úrral. Szóba került és megegyeztünk, hogy közös erőfeszítéseket fogunk tenni ez ügyben, hogy meggyőzzük az EU-bürokratákat arról, hogy jobb, ha ezt a témát nem feszegetik” – fogalmazott Nagy István.

Az államtitkár abban bízik, hogy a román–magyar pálinkalobbi sikerrel jár Brüsszelben, és a saját használatra főzött vagy főzetett pálinka adómentes marad Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!