2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Tiltakoznak a cafeteria adójának emelése miatt

Megszüntetik a munkáltatók a cafeteriát, ha a kormány valóban 51 százalékra emeli a béren kívüli juttatások adóterheit – ezt állítja a LIGA Szakszervezetek. A legnagyobb munkavállalói érdekképviselet tiltakozik az adóváltozások ellen és vasárnapra tüntetést szervez. A kancelláriaminiszter nem zárja ki, hogy még változik a béren kívüli juttatások adóztatása.

Három éve vezette be a kormány a SZÉP-kártyát, hogy fellendüljön az idegenforgalom. Az egyik debreceni wellnesshotel igazgatója szerint azóta minden második vendég ezzel fizet. „Jelen pillanatban körülbelül 25 százalék a SZÉP-kártyával fizetők aránya, de ha csak belföldi forgalomban, és csak a szünidőben nézzük a fizetéseket, akkor ez az arány még sokkal magasabb. Akár az 50 százalékot is elérheti nálunk” – nyilatkozta Hevessy Gábor szállodaigazgató.

A munkáltató dönti el, hogy a dolgozók milyen béren kívüli juttatások közül választhatnak, a SZÉP-kártya, illetve az Erzsébet-utalvány szinte mindenhol első a listán. A cafeteriát jelenleg majdnem 36 százalékos adó terheli, amelyet azonban jövőre 51 százalékra emelne a kormány. Rogán Antal szerint ezzel igazságosabb lesz a rendszer.

„Széles körűek a cafeteriajuttatások és itt kismértékben változik meg az adó, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag arra kell figyelemmel lennünk, hogy ma a közszféra sokkal kevesebb cafeteriajuttatást tud adni, mint a magánszféra. Ezt az adóváltozás bizonyos értelemben kiegyenlíti. De én azt gondolom, hogy a cafeteria továbbra is jár mindenkinek, és gyakorlatilag érdemben nincs olyan változás, ami miatt a cafeteriaszabályok a jövőben megváltoznának, és a magánszemélyek számára végül is ez a fontos, hogy ugyanahhoz a cafeteriához nagyjából hasonló feltételekkel hozzájuthassanak, mint 2014-ben” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Béren kívüli juttatást 500 ezer forintért adhat a munkáltató évente a dolgozóknak. Sok cég így váltotta ki eddig a fizetésemelést, a cafeteria ugyanis kevesebb adóval jár. Ha viszont a kormány elfogadja a törvényt, az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, de az iskolakezdési támogatás, vagy az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás is 43 százalékkal többe kerülhet a munkaadóknak.

„16 százalékos mértékű köztehernövelés azt fogja jelenteni, hogy majdnem annyiba kerül egy cafeteriaforint, mint egy bérforint. Na most ha ez így van, akkor meg fogják szüntetni a cafeteriát, és nem úgy, hogy berakják a bérbe, mert költség továbbra sem lesz rá, hanem egyszerűen meg fogják szüntetni a cafeteriát” – véli Gaskó István, a LIGA elnöke.

A miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint még változhatnak a számok.

– Várjuk meg, hogy mi lesz a költségvetésbe beterjesztve, és utána várjuk meg, hogy mi lesz elfogadva.
– Nem tartanak ennek a negatív hatásaitól? Csökkenhetnek a különböző juttatások, illetve a turizmusra negatívan hathat…
– Régóta járok már ebbe a Házba a választók bizalmából köszönhetően, én egyet tudok, az a költségvetés, amit elfogad a parlament – mondta a Hír Televíziónak Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője.

A LIGA Szakszervezetek azonban a javaslat visszavonását kéri a kormánytól. Az érdekképviselet vasárnap demonstrációra készül, ahol a cafetéria mellett az internetadó ellen is tüntetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!