2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Gazdaság

Telt házra számítanak az üzemeltetők

Telt házra számítanak karácsonykor és a két ünnep között a hazai gyógy- és élményfürdőkkel egybekötött szállodák üzemeltetői. A Magyar Fürdőszövetség adatai szerint a hazai kereslet az elmúlt években jelentősen nőtt, az évi 30 millió vendég mindössze ötöde külföldi.

Azok a fürdők, amelyekhez kiemelt desztináció tartozik, tehát megfelelő szálláskapacitás van a háttérben, és egyéb szolgáltató egységek, azok várhatóan meg fognak telni és telt házzal fognak üzemelni – közölte Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.


Az élményfürdők és a gyógyfürdők éves szinten 100 milliárdos forgalmat bonyolítanak, az intézményekben megforduló 30 millió vendég ötöde külföldi. A belföldi keresletet emelő Széchenyi Pihenőkártyával 3 milliárd forint értékben vásároltak szolgáltatást a hazai fürdőkben. Juhász Szabolcs szerint a bevétel jövőre várhatóan még több lehet, miután a kártya adóterhe nem emelkedik 2015-ben.

A téli időszakban a hazai fürdőket inkább a magyar vendégek töltik meg, köszönhetően a Széchenyi Pihenőkártyának is, amely az idei évben is elég dinamikus bővülésen esett át, hiszen előzetes becslés alapján közel 15 százalékkal növekedett a hazai fürdőkben beváltott üdülési csekknek az értéke.

A jó idő és a gyenge forint ellenére a szállodák már nem ennyire bizakodóak, a fővárosi hotelek nem számítanak erős év végi forgalomra. „Budapesten nem nő a forgalom, hanem csökken. Budapesten több az üzlet, úgyhogy a karácsonyi napokon – 24-én, 25-én, 26-án – ilyen szempontból kiürül a város, tehát kifejezetten gyenge az üzletmenet. Vidéken elsősorban a wellness típusú szállodák esetében, talán a gyógyszállodáknál is, amelyeknél néhány napot kellemes környezetben el tudnak tölteni a vendégek, ott sincs telt ház, de ott mindenesetre erősödő kereslet mutatkozik, döntően a belföldi vendégek érkeznek nagyobb számban” – mondta Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A fürdők bevételét növelheti, hogy január másodika, péntek pihenőnap, amit 17-én dolgoznak le, így lényegében sokaknak hosszú hétvégével kezdődik az új év.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!