2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Gazdaság

Teljes gazdasági válság előtt Oroszország?

Londoni pénzügyi elemzők szerint az olajár zuhanása és a nyugati szankciók 2015-ben recesszióban tartják az orosz gazdaságot. A növekvő infláció egyre több devizahitelest tehet fizetésképtelenné. A Nemzetközi Valutaalap szerint a világgazdaság egészének jót tesz az olajár csökkenése.

Medvének öltözött tüntetők fűrészeltek ketté egy rubelt Moszkva kormányzati negyedében. Az orosz fizetőeszköz feleannyit ér a dollárhoz képest, mint egy éve. A demonstrációt a Vlagyimir Putyin elnök lemondását követelő orosz kommunisták hirdették meg. Közben Alekszej Kudrin korábbi pénzügyminiszter egy konferencián arról beszélt, hogy az oroszoknak fel kell készülniük a teljes gazdasági válságra.

„Az Oroszországba érkező import jövőre mintegy negyven százalékkal fog esni. A legveszélyeztetettebbek ilyen szempontból a gépipari berendezések, a nyersanyagok és építőipari anyagok az építkezések, valamint az ipari célpontok számára. A rubel esése miatt ezeken a területeken aligha lehet folytatni az elkezdett programokat” – fogalmazott a korábbi orosz pénzügyminiszter.

Alekszej Kudrin hozzátette: 2000 óta nem fordult elő, hogy a háztartások bevétele csökkenjen. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport előrejelzése szerint az orosz gazdaság kilenc százalékponttal eshet vissza 2015 első felében a nyugati szankciók és az alacsony olajár miatt, az infláció pedig elérheti a húsz százalékot. A devizahitelre vett lakások értéke a rubel gyengülésével együtt csökken.

„Tényleg szeretnénk egy harmadik kisbabát, de erre ez a lakás nem alkalmas. Elköltözni viszont nem fogunk tudni a jelzáloghitel miatt. Sokkal többel tartozunk a banknak, mint amennyit ez a lakás ér” – nyilatkozta egy asszony, aki japán jenben vette fel a kölcsönt a férjével.

A Nemzetközi Valutaalap szerint a világgazdaság növekedésének jót tesz az olaj árának csökkenése, az IMF azt írja elemzésében, hogy az iparosodott, illetve a fejlődő országok húzhatnak hasznot a lakossági fogyasztás emelkedéséből és a termelési költségek csökkenéséből.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!