2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

Tartalékolt pénzből fizették ki a milliós osztalékot

25 milliárd forint osztalékot fizetett az Elmű–ÉMÁSZ csoport. Az energiaszolgáltató részvényesei a korábban erőműépítésre tartalékolt pénzt vették ki a cégből. Elemzők szerint tartani lehet attól, hogy a külföldi tulajdonosok csak akkor ajánlják fel megvételre a cégüket a magyar államnak, ha abból már minden nyereséget kicsavartak.

Véget vetett az extraprofitnak az energiaszektorban a rezsicsökkentés. Több szolgáltató azonban így is nyereséggel zárt tavaly. „Az derült ki, hogy van olyan elektromos szolgáltató, amely cég az említett rezsicsökkentések után a tavalyi évben még profitot ért el, amelyből még osztalékot is tudott fizetni” – mondta Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője. A kifizetett osztalékokról azonban hallgatnak az energiacégek. A Bruttónak csak az Elmű–ÉMÁSZ csoport nyilatkozott. „Ez az osztalék, azért javarészt az elmúlt tíz évben felhalmozott eredménytartalékból halmozódott fel. Ezt főleg erőműépítésre tették félre a részvényesek. Nyilván ennek most már kevesebb értelme lenne, hiszen a paksi atomerőmű ezeket a beruházásokat kiváltja, olcsóbb energiaforrást teremt, talán most már nincs értelme a pénzt drágább, gázos erőművekbe fektetni” – fogalmazott Boros Norbert kommunikációs igazgató.

Az Elmű 16, az ÉMÁSZ 9 milliárd forint osztalékot fizet. „Miért van szükségük erre az osztalékra? Nem feltétlenül arról van szó, hogy most menekülnek Magyarországról, hanem arról, hogy az anyavállalatok olyan helyzetben vannak, hogy szükségük van erre a pénzre. Számoltak ezekkel az összegekkel, és adott esetben akár az eredménytartalék terhére is ezeket a bevételeket biztosítaniuk kell” – nyilatkozta Patkó Gábor energiaszektor-elemző, Portfólió.

A kormány stratégiai ágazatnak tartja az energiaszektort, több szolgáltatót az állam már megvásárolt. Elemzők szerint azonban nem mindegy, hogy a külföldi tulajdonosok mikor döntenek úgy, hogy eladnák cégüket a magyar államnak. „Kiszipolyozzák vagy kitekerik, kicsavarják a cégből a még meglévő profitlehetőséget és sajnos ennek van olyan kockázata, hogy majd akkor fognak az államnak eladási ajánlatot tenni, amikorra ez a profitkicsavarási lehetőség, helyzet megszűnt” – közölte Barcza György.

Az elemzők hangsúlyozzák azt is, a rezsicsökkentés ugyan csökkentette a szolgáltatók profitját, de ezzel párhuzamosan hatékonyságuk növelésére is kényszerítette a cégeket. A társaságok olyan beruházásokat indítottak el, amelyeket korábban, a garantált profit idején elmulasztottak.

További részletek az energiaszolgáltatók osztalékfizetéséről és a rezsicsökkentésről tehát a Bruttóban 19 óra 30 perctől.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!