2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Gazdaság

Tanúval bizonyítanák a bankok kartellezését

Tanúval és elektronikus levelekkel bizonyítaná a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a pénzintézetek a kedvezményes végtörlesztés idején kartelleztek, azaz egymással összefogva emelték a hiteleik árát.

A tizenhárom pénzintézet ellen folytatott eljárásban szerdán olyan üzleti reggelikről beszélt a tanú, amelyeken a bankok kockázatelemzői egyeztettek arról, hogyan lehetne csökkenteni a végtörlesztés miatti banki veszteségeket. Az eljárásban bemutatott dokumentumokból pedig az derül ki, hogy a pénzintézetek igyekeztek a végtörlesztés körét szűkíteni.

– A versenyhivataltól azt kértem, vizsgálja meg, történt-e összejátszás és együttműködés a bankok között. Azaz a versenytörvényt nem sértették-e meg akkor, amikor egymással összefüggően, azonos időpontban meghozott termékdrágításokat hajtottak végre – mondta korábban Rogán Antal.

Egyszerre emelkedett a kamatláb a legtöbb hazai banknál a végtörlesztés utolsó hónapjaiban 2011 őszén. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke akkor arra gyanakodott, hogy a bankok a devizaalapú hitelek kedvezményes végtörlesztését akarták megnehezíteni. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot rendelt el.

– A gyanú akkor az volt, hogy több pénzintézet közel azonos időben emelte lakossági jelzáloghiteleinek a kamatát – ismertette Gondolovics Katalin, a versenyhivatal szóvivője, hozzátéve: a versenyhivatal információi szerint ennek az egyidejű emelésnek az egyik valószínűsíthető magyarázata az lehet, hogy a bankok ebben megállapodtak.

Az ügy védett tanújának vallomása szerint a pénzintézetek vezetői kötetlen üzleti reggeliken tárgyaltak az aktuális gazdasági kérdésekről, többek között a végtörlesztés okozta károkról is. Azonban egységes kezelési módról nem állapodtak meg.

– Amit tegnap megismerhettünk a tanútól is, az csak azt támasztotta alá, hogy bizonyos bankok jelen voltak egy bizonyos időpontban, ott beszélgettek szakmai kérdésekről. Nagyon nem tetszett nekik az, amit látnak mint készülő jogszabályt, mert ne feledjük, ekkor még nem volt elfogadott törvény. Lázadoztak ez ellen és megállapodtak abban, hogy majd még találkoznak. Én ebben semmiféle versenykorlátozó dolgot nem látok – véli Tóth Tihamér, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank jogi képviselője.

Az ügy szempontjából a legjelentősebb találkozóknak az OTP és az MKB Bank volt a házigazdája. A bankok jogi képviselői szerint ez nem azonos a vezető szereppel. „Önmagában a találkozók helyszíne, illetve a találkozók személyi levezetése nem ad elég indokot a vezetői szerep alátámasztására – közölte az MKB jogi képviselője. – Azt gondolom, hogy ez is azt bizonyítja, hogy indokolatlan és megalapozatlan lenne azt megállapítani, hogy az MKB szervezői minőségben szerepelt volna ebben az állítólagos versenykorlátozó megállapodásban” – tette hozzá Sólyom Iván.

Az eljárásban legkésőbb december elejéig születik döntés. Amennyiben bebizonyosodik a bankok közötti kartell, a pénzintézetek éves nettó árbevételük akár 10 százalékát is befizethetik büntetésként.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!