2021. 10. 20. Szerda Vendel napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 20:00

Gazdaság

Tanúval bizonyítanák a bankok kartellezését

Tanúval és elektronikus levelekkel bizonyítaná a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a pénzintézetek a kedvezményes végtörlesztés idején kartelleztek, azaz egymással összefogva emelték a hiteleik árát.

A tizenhárom pénzintézet ellen folytatott eljárásban szerdán olyan üzleti reggelikről beszélt a tanú, amelyeken a bankok kockázatelemzői egyeztettek arról, hogyan lehetne csökkenteni a végtörlesztés miatti banki veszteségeket. Az eljárásban bemutatott dokumentumokból pedig az derül ki, hogy a pénzintézetek igyekeztek a végtörlesztés körét szűkíteni.

– A versenyhivataltól azt kértem, vizsgálja meg, történt-e összejátszás és együttműködés a bankok között. Azaz a versenytörvényt nem sértették-e meg akkor, amikor egymással összefüggően, azonos időpontban meghozott termékdrágításokat hajtottak végre – mondta korábban Rogán Antal.

Egyszerre emelkedett a kamatláb a legtöbb hazai banknál a végtörlesztés utolsó hónapjaiban 2011 őszén. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke akkor arra gyanakodott, hogy a bankok a devizaalapú hitelek kedvezményes végtörlesztését akarták megnehezíteni. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot rendelt el.

– A gyanú akkor az volt, hogy több pénzintézet közel azonos időben emelte lakossági jelzáloghiteleinek a kamatát – ismertette Gondolovics Katalin, a versenyhivatal szóvivője, hozzátéve: a versenyhivatal információi szerint ennek az egyidejű emelésnek az egyik valószínűsíthető magyarázata az lehet, hogy a bankok ebben megállapodtak.

Az ügy védett tanújának vallomása szerint a pénzintézetek vezetői kötetlen üzleti reggeliken tárgyaltak az aktuális gazdasági kérdésekről, többek között a végtörlesztés okozta károkról is. Azonban egységes kezelési módról nem állapodtak meg.

– Amit tegnap megismerhettünk a tanútól is, az csak azt támasztotta alá, hogy bizonyos bankok jelen voltak egy bizonyos időpontban, ott beszélgettek szakmai kérdésekről. Nagyon nem tetszett nekik az, amit látnak mint készülő jogszabályt, mert ne feledjük, ekkor még nem volt elfogadott törvény. Lázadoztak ez ellen és megállapodtak abban, hogy majd még találkoznak. Én ebben semmiféle versenykorlátozó dolgot nem látok – véli Tóth Tihamér, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank jogi képviselője.

Az ügy szempontjából a legjelentősebb találkozóknak az OTP és az MKB Bank volt a házigazdája. A bankok jogi képviselői szerint ez nem azonos a vezető szereppel. „Önmagában a találkozók helyszíne, illetve a találkozók személyi levezetése nem ad elég indokot a vezetői szerep alátámasztására – közölte az MKB jogi képviselője. – Azt gondolom, hogy ez is azt bizonyítja, hogy indokolatlan és megalapozatlan lenne azt megállapítani, hogy az MKB szervezői minőségben szerepelt volna ebben az állítólagos versenykorlátozó megállapodásban” – tette hozzá Sólyom Iván.

Az eljárásban legkésőbb december elejéig születik döntés. Amennyiben bebizonyosodik a bankok közötti kartell, a pénzintézetek éves nettó árbevételük akár 10 százalékát is befizethetik büntetésként.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Bármelyik pillanatban lezárulhat a reptér megvásárlása

A kormányfő szerint ha állami kézbe kerül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, olyan fejlesztések történhetnek majd, amelyek két-három osztállyal felértékelik a repülőteret, és így egész Budapestet is. 2021. október 19.

Emelkedett az alapkamat

A monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. 2021. október 19.

Varga Mihály: A negyedik hullám nem húzza le a gazdaságot

Változatlanul 7 százalék körüli gazdasági növekedésre és 7,5 százalék körüli hiányra lehet számítani. 2021. október 19.

Legfrisebb híreink

Radar: Gyerekek a motoron

Nem csak Talmácsi Gábor világbajnoki kupáit és érmeit és a 2007-es világbajnok motorját csodálhatta meg, aki Hernádra látogatott.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!