2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Tállai András: Ezermilliárd forint maradhat idén a családoknál adókedvezményekből

Az idén összességében csaknem ezermilliárd forint maradhat a családoknál adókedvezményekből. A családi adókedvezmény összegével például a gyermekes szülők "fizetése is több lehet", mégis sokan felejtik el időben igénybe venni azt - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.

  • Tállai András: Ezermilliárd forint maradhat idén a családoknál adókedvezményekből

    A Pénzügyminisztérium azt szeretné elérni, hogy minden érintett fizetése már az év elején több legyen a neki járó adókedvezmény összegével - hangsúlyozta a parlamenti ügyekért felelős államtitkár.     

    Hozzátette, hogy a korábbi évek tapasztalatai szerint sokan feledkeznek meg a kedvezményről. Míg például 2020 januárjában csak 38 ezren vették igénybe a négy- vagy többgyermekes anyáknak járó adókedvezményt, addig decemberben már 44 ezren. A családi adókedvezménynél jobb az arány: 2020 januárjában 664 ezren, júniusban 687 ezren vették igénybe a kedvezményt - közölte.

    Természetesen azoknak a szülőknek, akik a januári bérszámfejtési határidőt lekésték, nem vész el a családi kedvezményük. Az érintettek a gyermekekre tekintettel járó összeget legkorábban jövőre az szja-bevallásukban kérhetik vissza - mondta Tállai András.

    Az igénybevételről nyilatkozni a legegyszerűbb az adóhivatal online nyomtatványkitöltő alkalmazásával (ONYA), ahol a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges legtöbb adat már szerepel is, de az érintettek megtehetik ezt a munkáltatójuknál is - tette hozzá.

    Tállai András kitért arra is, hogy a kormány családtámogató politikáját még a koronavírus-válság sem tudta felülírni. Amellett, hogy a korábban bevezetett intézkedések tovább élnek, a kormány számos, családokat segítő intézkedést vezetett be, így például a gyermekeseknek járó otthonteremtési kedvezmények, a hitelmoratórium, illetve a nemzetközi adózás történetében egyedülálló szja-visszatérítés - ismertette.

    Az államtitkár felidézte, hogy a családi adókedvezmény új szabályrendszerét rögtön a 2010-es kormányváltás után fogadta el a törvényhozás. Az eredményeket pedig leginkább a statisztika igazolja, amely szerint míg 2010-ben csupán 12 milliárd forintnyi adókedvezményben részesültek a szülők, addig az idén a családoknál hagyott összeg eléri az ezermilliárd forintot - húzta alá Tállai András.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!