2022. 08. 16. Kedd Ábrahám napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Szükségtelennek és károsnak tartják az állami megvonást

Milliárdos veszteséggel számol az egyik agrárnagygazdaság vezetője a területalapú támogatások elvonása miatt. A Mezort csoport csaknem húszezer hektáron gazdálkodik Nyugat-Magyarországon, és az ország egyik legnagyobb állattenyésztőjének számít. Az elmúlt években milliárdokat költöttek fejlesztésre. Az egyik tehenészetben világszínvonalú fejőházat adtak át a földművelésügyi államtitkár jelenlétében.

Egy óra alatt 300 tehenet is megfejhetnek az automatizált, forgórendszerű berendezéssel a Mezort Zrt. károlyházi tehenészetében. A fejőház a legszigorúbb uniós szabványoknak is megfelel. A nyugat-magyarországi mezőgazdasági cégcsoport az elmúlt években 12 milliárd forintot fordított fejlesztésre, ebből 60 százalék volt az önerő, 40 százalék az uniós támogatás. A Mezort Zrt. 18 ezer hektárt művel, és az egyik legjelentősebb állattartó nagygazdaság. A vállalkozást is hátrányosan érinti az uniós területalapú támogatások megnyirbálása. A kormány július második felében jelentette be, hogy 1200 hektár felett egy forintot nem kapnak a nagybirtokok.

„Ez a döntés önmagában volt érthetetlen, szükségtelen és káros. Az Európai Unó ugyanis nem írta elő és nem várta el, hogy teljes mértékben történjen meg ez az elvonás. Mindössze annyit kértek, hogy a támogatásokat arányosan csökkentsék. Úgy tűnik, a szaktárca is felismerte, hogy egy ilyen drasztikus változás megingathatja a legnagyobb mezőgazdasági üzemek stabilitását. Megkérdőjelezheti fejlesztéseiket és beruházásaik fenntarthatóságát” – fejtette ki Purgai Ferenc a Mezort Zrt. vezérigazgatója.

Az agrárnagyüzemek helyzetét nehezíti, hogy a tejtermelés az Európai Unióban 6-8 százalékkal nőtt, miközben az oroszországi export lényegében megszűnt az embargó miatt. A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára nem tagadja, hogy az uniós támogatások átcsoportosításával a hazai birtokszerkezeten változtatna a kormány.

„Mindazon gazdaságok, amelyek 1200 hektárnál nagyobb, sőt, azt kell mondjam, több tízezer hektár területtel rendelkeznek, olyan mértékű versenyelőnnyel rendelkeznek, azáltal, hogy akkora területük van, ami már önmagához képest is egy óriási előny. A magyar mezőgazdaság sokszínűségéhez, az ökológiai egyensúly fenntarthatóságához ugyanakkor elengedhetetlen a kisgazdaságok életben tartása, működtetése” – fogalmazott Nagy István.

Az elvont uniós források egy részét az állattenyésztés támogatására fordítanák ugyan, de Mezort csoport, amely csaknem 5000 tejelő marhát tart, így is bevételkieséssel számol. A cég úgy számol, hogy milliárdokról kell lemondania a következő időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

A rezsiárakkal küzdenek Svédországban

A rezsiárakkal küzdenek Svédországban

Naponta változik az áram ára Svédországban, ma minden idők legmagasabb tarifáját kell fizetni, 4 és fél koronát, azaz mintegy 170 Ft-ot kilowattóránkként.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!