2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Gazdaság

Szolgáltatóváltás: BKV- helyett Volán-buszok

Kilenc agglomerációs településen veszi át a Volánbusz a BKV buszjáratait májustól. A buszsofőröket tömörítő szakmai érdekképviseletek elbocsátásoktól, a fővárosba ingázók pedig járatritkításoktól tartanak. A közösségi közlekedésért felelős miniszter elmondta: ez technikai változás lesz, amelyből sem az utasok, sem a BKV-s dolgozók nem éreznek majd semmit.

Májustól a BKV helyett a Volánbusz viszi az utasokat Budapest közigazgatási határától kilenc agglomerációs településre. A szolgáltatóváltásról közleményben tájékoztatta az érintetteket a fejlesztési miniszter múlt pénteken. „Látnunk kell, hogy milyen szerződést kell majd megkötni. Itt minden esetben egy állam, önkormányzat, illetve szolgáltató közti háromoldalú szerződésről van szó, illetve az állam és a szolgáltató közötti szerződésről. Mi erről egyelőre nem tudnunk részleteket” – fogalmazott Szente Kálmán, Solymár polgármestere.


Ugyanezt válaszolta a fővárosi tömegközlekedést irányító szervezet vezérigazgatója is: „Még mi sem tudjuk, ugyanis az egyeztetések még csak most kezdődnek. A miniszter asszony írt egy levelet, amely alapján kiírta a Volánbusz ezt a tendert. Most indulnak meg a szakmai egyeztetések, amelynek az összes, agglomerációs buszjáratokkal kapcsolatos részletet kidolgozzák. Ez a következő egy-két hónapban tartani fog, és ennek nyomán fog az eldőlni, hogy pontosan milyen tarifarendszerrel, milyen menetrend szerint közlekednek a buszok” – szögezte le Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Egyeztetést kértek

A tavaly elfogadott személyszállítási törvény és egy uniós rendelet szerint a BKV belső szolgáltatónak minősül, ezért nem láthat el közszolgáltatási feladatot a fővároson kívül. A BKV-s szakszervezetek egyeztetést kértek a minisztertől. „Mivel közel egy időben valósul az meg, hogy alvállalkozásba adnak 150 járművet, ezért azt feltételezzük, hogy összesen 280 járműnek az elvesztése egy komplett autóbuszgarázs bezárásával jár, ez pedig 1000-1200 embernek az elbocsátását is jelentheti” – szögezte le Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az illetékes államtitkár szerint a szolgáltatóváltásból az ingázók semmit sem éreznek majd. „Magasabb színvonalú lesz a szolgáltatás. A megállóhelyek természetesen nem fognak változni, nem változnak a bérletek. Az más kérdés, hogy a szolgáltatóknak egyeztetniük kell természetesen a bevételek megosztásáról, hogy hogyan fog ez a jövőben alakulni. Remélem, hogy ugyanez a rendszer marad. Ha változás kell, akkor sem lehet olyan eltérés, amely az utazóközönségnek a sérelmével járna” – közölte Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár. Hozzátette: a BKV dolgozóit a Volánbusz foglalkoztatja tovább.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!