2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Szolgáltatóváltás: BKV- helyett Volán-buszok

Kilenc agglomerációs településen veszi át a Volánbusz a BKV buszjáratait májustól. A buszsofőröket tömörítő szakmai érdekképviseletek elbocsátásoktól, a fővárosba ingázók pedig járatritkításoktól tartanak. A közösségi közlekedésért felelős miniszter elmondta: ez technikai változás lesz, amelyből sem az utasok, sem a BKV-s dolgozók nem éreznek majd semmit.

Májustól a BKV helyett a Volánbusz viszi az utasokat Budapest közigazgatási határától kilenc agglomerációs településre. A szolgáltatóváltásról közleményben tájékoztatta az érintetteket a fejlesztési miniszter múlt pénteken. „Látnunk kell, hogy milyen szerződést kell majd megkötni. Itt minden esetben egy állam, önkormányzat, illetve szolgáltató közti háromoldalú szerződésről van szó, illetve az állam és a szolgáltató közötti szerződésről. Mi erről egyelőre nem tudnunk részleteket” – fogalmazott Szente Kálmán, Solymár polgármestere.


Ugyanezt válaszolta a fővárosi tömegközlekedést irányító szervezet vezérigazgatója is: „Még mi sem tudjuk, ugyanis az egyeztetések még csak most kezdődnek. A miniszter asszony írt egy levelet, amely alapján kiírta a Volánbusz ezt a tendert. Most indulnak meg a szakmai egyeztetések, amelynek az összes, agglomerációs buszjáratokkal kapcsolatos részletet kidolgozzák. Ez a következő egy-két hónapban tartani fog, és ennek nyomán fog az eldőlni, hogy pontosan milyen tarifarendszerrel, milyen menetrend szerint közlekednek a buszok” – szögezte le Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Egyeztetést kértek

A tavaly elfogadott személyszállítási törvény és egy uniós rendelet szerint a BKV belső szolgáltatónak minősül, ezért nem láthat el közszolgáltatási feladatot a fővároson kívül. A BKV-s szakszervezetek egyeztetést kértek a minisztertől. „Mivel közel egy időben valósul az meg, hogy alvállalkozásba adnak 150 járművet, ezért azt feltételezzük, hogy összesen 280 járműnek az elvesztése egy komplett autóbuszgarázs bezárásával jár, ez pedig 1000-1200 embernek az elbocsátását is jelentheti” – szögezte le Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az illetékes államtitkár szerint a szolgáltatóváltásból az ingázók semmit sem éreznek majd. „Magasabb színvonalú lesz a szolgáltatás. A megállóhelyek természetesen nem fognak változni, nem változnak a bérletek. Az más kérdés, hogy a szolgáltatóknak egyeztetniük kell természetesen a bevételek megosztásáról, hogy hogyan fog ez a jövőben alakulni. Remélem, hogy ugyanez a rendszer marad. Ha változás kell, akkor sem lehet olyan eltérés, amely az utazóközönségnek a sérelmével járna” – közölte Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár. Hozzátette: a BKV dolgozóit a Volánbusz foglalkoztatja tovább.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!