2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Szintet lépett hazánkban a kiberbűnözés

Figyelmeztetést adott ki a titkosszolgálat kibervédelmi intézete az Országos Rendőr-főkapitányság nevében kiküldött, káros csatolmányt tartalmazó elektronikus levelek ügyében.

  • Szintet lépett hazánkban a kiberbűnözés

 

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) szakemberei felhívják a netezők figyelmét, hogy a levél egy pdf.iso megnevezésű csatolmányt tartalmaz, ami valójában egy tömörített, futtatható (exe) fájl.

A csatolmány megnyitásával egy Trójai program (Trojan:Win32/Wacatac.C!ml) települ fel a felhasználó számítógépére.

A káros csatolmányú levelek kiszűrése érdekében a Nemzeti Kibervédelmi Intézet az alább indikátorok tiltását / szűrését javasolja.

Egyre csak támadnak a kiberbűnözők

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) riadót fújt, mivel február óta, a koronavírus-járvány európai felerősödésétől kezdve látványosan aktivizálódtak a világhálón a kiberbűnözők.

Fontos tudnivalók és információk

E-mail feladójának IP címe / domain: 95.110.200[.]162 / alicomitalia[.]it

Káros csatolmánnyal kapcsolatos indikátorok: MD5: eaf9064591fbc41ea4f761c0fb0bd5c1

SHA256: 5a36ac00bd4da98cda282ce51a3ecc070a5e37c03154f415016b64735be11a8b

Command-and-control szerver IP: 172.111.188[.]199

Maga a levél egyébként csak első pillantásra tűnik hivatalosnak. A rendőrség soha nem fogalmaz úgy és nem ajánl olyan programot, amint az a kiberbűnöző levelében van. „Üdvözlettel, Reméljük, hogy jóhiszeműen elfogadja ezt a levelet. Meghívjuk önt a rendőrség központjába folyamatos nyomozás céljából. Kérjük olvassa el a mellékelt dokumentumot, és ha szükséges, vegye fel a kapcsolatot az ügyvédjével…”.

A csatolt dokumentumok rejtik a kémprogramot, ami megnyitás esetén azonnal telepíti magát a gépre és célzottan elvégzi a feladatát, adatokat lop és továbbít, esetleg felülír egyes programokat, sőt át is veheti a számítógép feletti irányítást.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!