2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Szijjártó: Tiszteletet a nemzetközi jognak

A paksi atomerőmű bővítése és a Déli Áramlat gázvezeték is szóba került Szijjártó Péter moszkvai tárgyalásain. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, Magyarország reméli, hogy az Európai Unió és Oroszország mielőbb felújítják a tárgyalásokat az Ukrajnát kikerülő, az orosz gázt Európába szállító vezeték megépítéséről. A tárgyalás után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megerősítette, hogy Magyarország kész megépíteni a vezeték rá eső szakaszát.

„Tiszteletet a nemzetközi jognak.” Ezt üzente Oroszországnak a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter moszkvai látogatása előtt a német külüggyel is egyeztetett, most pedig felszólította az orosz vezetést, hogy tartsák tiszteletben a szeptemberi minszki egyezményt és vonják vissza Kelet-Ukrajnából az azonosító nélküli katonáikat és a fegyvereket. A külügyminiszter szerint nem jelent változást a magyar külpolitikában, hogy szakítottak az oroszbarát politikával és most már feltétel nélkül az EU-ban elvárt irányvonalat követik. „Nézzék, mi nagyon örülünk a német külügyminiszter keddi látogatásának és támogatjuk Németország erőfeszítéseit annak érdekében hogy újraépüljön az EU és Oroszország közötti hatékony együttműködés” – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter látogatásától függetlenül, az orosz elnök néhány órával korábban Magyarországot nevezte Oroszország egyik legfontosabb partnerének. Ennek megfelelően Szergej Lavrov külügyminiszter is arról beszélt, hogy Magyarország az amerikai szövetség, az EU- és NATO-tagság ellenére is elfogadható partner az oroszoknak. „A mi értékelésünk szerint Magyarország a NATO- és EU-tagság elejétől kezdve korrektül viselkedett. Nem igyekezett ezeken a szervezeteken keresztül ideológiai nyomást gyakorolni. Nem tapasztaltunk oroszellenességet Magyarország részéről, és logikus, hogy Magyarország nemcsak a szövetségesei, hanem a saját érdekeit is képviseli” – fogalmazott Szergej Lavrov.

A partnerség ellenére a kereskedelmi kapcsolatok az európai szankcióktól függetlenül romlanak. Az első nyolc hónapban majdnem 14 százalékkal csökkent az Oroszországba irányuló magyar export. Növekedést a paksi bővítés és a Déli Áramlat vezetékrendszer építése hozhat, de konkrét időpont és hitelszerződés egyik beruházásnál sincs, csak az előkészületek tartanak. Azt ráadásul Szijjártó Péter is elismeri, hogy az orosz energiafüggőséget egyik se oldja meg. „A Déli Áramlat egész Közép-Európának fontos projekt, mert a gázszállítási útvonalakat diverzifikálja. Nem diverzifikálja a szállítási forrásokat, ezt mindenki tudja, de jelenleg senki nem tud mondani olyan rövid távú biztos projektet, ami mind az útvonal-, mind a forrásdiverzifikációt megoldaná” – szögezte le Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter szerint a magyarországi orosz beruházások nem gyengítik Magyarország pozícióját az EU-n belül.

A Déli Áramlat az egyetlen lehetőség

Jövőre kezdené meg a kormány a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítését. Erről az energiaügyi államtitkár beszélt a Reuters hírügynökségnek. Aradszki András azt mondta, a Déli Áramlat az egyetlen lehetőség arra, hogy az országnak biztonságos legyen a földgázellátása. Hozzátette, a Nyugat által támogatott Nabucco-vezeték, amely azeri földgázt vitt volna Európába, nem épül meg, ezért Magyarországnak lépnie kell. Az ügynökség szerint az Oroszországból földgázt szállító vezeték hazai szakaszát 2017-ig fejeznék be. A Déli Áramlat célja, hogy elkerüljék a jelenleg bizonytalan helyzetű Ukrajnát, így biztonságosabbá válna a gázellátás Európa számára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!