2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Szijjártó Péter: Magyarország erősebben került ki a válságokból, mint ahogy belement

Minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása, ennek során az elmúlt években folyamatosan nőtt a gazdaság technológiai színvonala, a kutatás-fejlesztés részesedése és a hozzáadott érték is - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dunavecsén.

  • Szijjártó Péter: Magyarország erősebben került ki a válságokból, mint ahogy belement

A tárcavezető a Schneider Electric beruházásának átadásán hangsúlyozta, hogy az új, klímasemlegesen működő üzem már a francia vállalat ötödik magyarországi gyára lesz, ahol középfeszültségű eszközöket fognak előállítani elektromos elosztóberendezésekhez.

Az állam által négymilliárd forinttal támogatott, összesen 31 milliárd forint értékű beruházás ötszáz új munkahelyet hoz létre - tájékoztatott, hozzátéve, hogy számos európai piacra szállítani fogják majd az itt előállított termékeket, ami hozzájárul a magyar exportteljesítmény növeléséhez is.

"A beruházási versenyt ezért az okos gyárért erős, éles nemzetközi versenyben nyertük meg" - tudatta, arra is kitérve, hogy a vállalat tapasztalatokon alapuló döntést hozott, mivel már több mint kétezer főt foglalkoztat hazánkban több telephelyen, itt van a globális beszerzési központjuk is.

Valamint rámutatott, hogy a francia cégek a hatodik legnagyobb beruházói közösséget alkotják jelenleg Magyarországon, nagyjából negyvenezer embernek adva munkát.

"Büszkeség számunkra, hogy az elmúlt tíz év során a kormány támogatásával 51 nagy francia beruházás jött létre itt, Magyarországon, hozzájárulván ahhoz, hogy a magyar gazdaság a legnehezebb időkben is növekedési pályán tudjon maradni" - mondta.

Majd aláhúzta, hogy a magyar-francia kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, értéke átlépte a tízmilliárd eurót.

Szijjártó Péter beszédében érintette az utóbbi évek súlyos válságait is, amelyek nyomán a gazdaság és a politika szereplőinek mindent újra kellett gondolniuk.

Úgy vélekedett, hogy Európa áldozatává vált a koronavírus-járványnak és az ukrajnai háborúnak, mivel a kontinens versenyképessége látványosan visszaesett a világgazdaság más nagy szereplőihez képest.

"Viszont mindezen rendkívül nehéz körülmények dacára Magyarország, a magyar gazdaság erős tudott maradni, és ez nagyban köszönhető az emberek teljesítményének, továbbá a Magyarországon működő vállalatok és a magyar kormány összefogásának" - jelentette ki.

Ennek kapcsán kifejtette, hogy a nehéz időszakokban is a beruházásokra kell koncentrálni, a vállalatok ezért a munkahelyteremtés érdekében számíthatnak továbbra is a kormány támogatására.

A miniszter közölte, hogy az utóbbi években ily módon létrejött beruházások nagyban hozzájárultak az ország gazdasági növekedésének fenntartásához és a munkahelyek megóvásához.

"Mi voltunk azon nagyon kevés ország egyike a világon, ahol a világjárvány után többen dolgoztak, mint azt megelőzően" - fogalmazott.

"És azt hiszem, hogy ez a beruházások ösztönzésére alapuló gazdaságstratégia a legnehezebb időkben is bevált, mivel Magyarország erősebben került ki ezekből a válságokból, mint ahogy belement" - húzta alá.

"Ez másként lett volna akkor, ha engedtünk volna a csábításnak, és a munkaalapú gazdaságpolitikáról visszatértünk volna a segélyalapú gazdaságpolitikára. De mi mindig úgy gondoltuk, hogy a forrásokat nem a munkanélküliség finanszírozására, hanem a munkanélküliség megelőzésére, azaz a beruházások támogatására és a munkahelyteremtésre kell fordítani" - folytatta.

Szavai szerint ráadásul minden nehézség dacára sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása, amelynek során az elmúlt években a gazdaság technológiai színvonala, a kutatás-fejlesztés részesedése, illetve a hozzáadott érték is folyamatosan növekedett.

"Mondhatnánk azt is, hogy az elmúlt években nőtt a csúcstechnológia jelenléte a magyar gazdaságban" - szögezte le.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Akkor ma este hajrá, Törökország és hajrá, Portugália!

Akkor ma este hajrá, Törökország és hajrá, Portugália!

Ma folytatódik a labdarúgó-Európa-bajnokság és eldől a magyar labdarúgó-válogatott sorsa. Marco Rossi szövetségi kapitány csapata akkor biztosan továbbjutjut a legjobb 16 közé, ha Törökország nem kap ki Csehországtól, valamint Grúzia sem nyer Portugália ellen.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kötelező lesz a kgfb a mikromobilitási eszközökre

Kötelező lesz a kgfb a mikromobilitási eszközökre

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni július 16-tól a mikromobilitási eszközökre, ilyen például a Segway vagy elektromos roller; egyes biztosítók már megjelentek díjtarifáikkal, mások még a végleges kormányrendeletre várnak - tájékoztatta a Grantis Hungary Zrt. tanácsadó szakértője az MTI-t kedden.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!