2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

Szijjártó Péter: 2027-től a katari földgáz is hozzájárulhat Magyarország energiabiztonságához

Reális esély van arra, hogy a jelenlegi szerződések lejártával, 2027-től majd Katarból is érkezhet földgáz Magyarországra, erről már zajlanak is a tárgyalások a felek között - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

  • Szijjártó Péter: 2027-től a katari földgáz is hozzájárulhat Magyarország energiabiztonságához

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-katari gazdasági vegyes bizottság harmadik ülését megelőzően kiemelte, hogy a két ország közötti együttműködés legfontosabb területe az energiabiztonság lehet, aminek nyomán reális esély van arra, hogy 2027-től katari cseppfolyósított földgáz (LNG) is érkezzen Magyarországra.

Kiemelte, hogy erről már megkezdődtek a tárgyalások a két fél között, ugyanis miközben Magyarország észszerű energiapolitikát folytat, és az ellátás biztonságára fókuszál, keresi a diverzifikáció lehetőségét is.

Szijjártó Péter a közel-keleti ország kereskedelmi miniszterével, Mohamed bin Hamad bin Kászim asz-Száni sejkkel folytatott tárgyalása előtt leszögezte, hogy a világgazdaság az utóbbi pár évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt, s ennek a helyzetnek azok az államok lehetnek majd a nyertesei, akik szoros együttműködést folytatnak a világ gazdaságilag növekvő térségeivel.

"Senki sem vitathatja, hogy ma az Arab-öböl térsége a világ leggyorsabban fejlődő régiója, ezért a vele való együttműködés egyértelmű érdeke mindenkinek, aki a mostani nehéz körülmények közepette is növekedési pályán akarja tartani a gazdaságot" - szögezte le.

"A katari-magyar együttműködés a gazdaságunk növekedése és energiabiztonságunk szempontjából is meghatározó lesz a jövőben" - mutatott rá.

Aláhúzta, hogy ennek az jó alapot ad, hogy 67 millió euróval tavaly megdőlt a Katarba irányuló magyar export rekordja.

"Ugyanakkor ez még azon a szinten van, amely bőven elég növekedési potenciált is biztosít a jövőre nézvést" - fogalmazott.

Közölte, kijelölték a növekedés területeit, amely az energia, a mezőgazdaság, az egészségipar, a védelmi ipar és az élelmiszerbiztonság lehet elsősorban, és ezzel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy a vállalatközi együttműködések újabb lendületet kapjanak.

A miniszter tudatta, hogy jól haladnak a pénzügyi együttműködés fejlesztését célzó tárgyalások, és azt is hangsúlyozta, hogy hazánk érdekelt a beruházások kölcsönös védelméről és ösztönzéséről szóló megállapodás mielőbbi megkötésében.

"Itt az Európai Unió némi hátráltató megjegyzéseket tett, de azt hiszem, hogy ezeken is túl tudunk lenni, és mivel önök kötöttek már hasonló megállapodásokat más európai uniós tagországokkal, bízunk benne, hogy Magyarország sem marad ki majd ebből a sorból" - mondta.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Mohamed bin Hamad bin Kászim asz-Száni sejket, katari kereskedelmi és ipari minisztert 

MTI/Hegedüs Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Nemzet: Még szurkolás közben is hazudozik Magyar Péter

Magyar Nemzet: Még szurkolás közben is hazudozik Magyar Péter

A Tisza Párt alelnöke most a szurkolók körében fotóztatja magát, azt mutatva, hogy ő nem a VIP-páholyok világában érzi jól magát. A valóság azonban az, hogy Magyar korábbi életét VIP-páholyokban és az annál is drágább skyboxokban töltötte.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd keretében megbeszélést folytatott Ola Källenius vezérigazgatóval, a cég igazgatótanácsának elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!