2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Gazdaság

Szijjártó: Paks bővítésével függetlenedik az ország

Magyarország energiafüggetlenségének és versenyképességének növekedését várja a külgazdasági és külügyminiszter a paksi bővítéstől. Szijjártó Péter a LMP által kezdeményezett vitanapon kiemelte, az orosz–ukrán konfliktus is rávilágított arra, hogy növelni kell a függetlenséget az importenergiától. Az ökopárt képviselői atomkatasztrófától tartanak.

„Európában a legolcsóbb energia-hozzáférés Magyarországon legyen. Ez azért is fontos, visszavetítve a versenyképességre, hogy a versenyképességünket tovább tudjuk erősíteni” – mondta Aradszki András, a KDNP frakcióvezetője-helyettese. 15-20 százalékos árelőnyt jelenthet a paksi bővítés a kereszténydemokrata párt vezérszónoka szerint. Az LMP által kezdeményezett vitanapon a paksi bővítésről értekeztek a képviselők. „Nagy-Britanniában és Törökországban, ahol hasonló típusú bővítések voltak, bőven 30 forint felett volt az ár. De én készséggel hiszek Önnek, végre hónapok után tegyék le az asztalra a kalkulációikat, tegyék le az asztalra végre a hatástanulmányokat, amelyet titkoltak akkor, amikor ezt a szégyenletes paktumot áttolták a Házon. Ne titkolózzanak, jöjjenek elő a számokkal, ne kelljen bíróság elé menni” – mondta Schiffer András, az LMP társelnöke.

A szocialisták vezérszónoka Magyarország függetlenségéért aggódott. „Az Orbán–Putyin-paktum egy hazugságok sokaságára épülő paktum, melynek eredményeként Magyarország elveszíti szuverenitása egy részét, Oroszország hűbéresévé válik és Magyarország elveszíti a világ egy részének tiszteletét” – mondta Tóth Bertalan.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese viszont a szocialista képviselőket kérte számon. Volner János szerint pálfordulás történt a baloldalon. „Mit mondott saját nyolcéves kormányzata alatt a balliberális koalíció? Azt mondta, hogy atomerőmű építésére szükség van, erről egyébként kormányhatározatot is hoztak a saját kormányzásuk alatt. Most ellenzéki pozícióba került az MSZP, most pont az ellenkezőjét mondja, hogy semmi szükség atomerőműre, ők már nem is értik, hogy Önök mit akarnak. Hát ez az érdekes! 180 fokkal változott a baloldal véleménye az atomerőmű megítélésében” – mondta Volner János.

A külgazdasági és külügyminiszter az energiafüggetlenségre hívta fel a figyelmet. Szerinte a bővítéssel Magyarország növelni tudja függetlenségét az importenergiától, amely jelenleg a teljes energiafelhasználás kétharmadát teszi ki. „A szomszédunkban zajló események, fegyveres konfliktus és a nemzetközi jog durva megsértése rámutatott arra, hogy Európa rendkívül kiszolgáltatott az energiaellátás és az energiabiztonság kérdéskörét tekintve. Másrészt pedig a világgazdasági változások nyomán azt is látjuk, hogy a beruházásokért folytatott egyre élesedő versenyben az egyik legfontosabb tényező, hogy ki tudja biztosítani az energiaellátás kiegyensúlyozottságát és biztonságát, ki tudja garantálni a legalacsonyabb energiaárakat” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin még januárban írta alá a paksi atomerőmű bővítéséről szóló megállapodást, melyre februárban bólintott rá az Országgyűlés. A beruházás tíz év alatt készül el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!