2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Szijjártó: A keletről érkező beruházásoknak nagy szerepük volt a magyar gazdaság dimenzióváltásában

A keletről érkező beruházásoknak nagy szerepük volt a magyar gazdaság dimenzióváltásában, amelynek eredményeként az egyszerű termelésorientáltságról át tudott állni a technológiai újdonságok által működtetett gazdaságra - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Denso Gyártó Magyarország Kft. székesfehérvári logisztikai központjának pénteki átadóünnepségén.

  • Szijjártó: A keletről érkező beruházásoknak nagy szerepük volt a magyar gazdaság dimenzióváltásában

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a nagy világgazdasági változásokat a "Nyugat mellett Keletről is diktálják".

A magyar kormány keleti nyitása sem volt véletlen, hiszen a legmodernebb technológiákat kifejlesztő, azokat elsőként alkalmazó, nagy távol-keleti cégek egyre nagyobb európai gyártási kapacitásra tesznek szert - jegyezte meg.

Szijjártó Péter szerint erre jó példa a japán Denso autóalkatrész-gyártó, amely 18,5 milliárd forintos beruházást hajtott végre Székesfehérváron, és ehhez 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a kormánytól.

A miniszter hangsúlyozta, hogy 2010-ben a magyar autóipar négyezer milliárd forintnyi termelési értéket állított elő, tavaly már 8547 milliárd forintnyit, tehát megduplázódott a teljesítménye nyolc év alatt. Hozzátette: az első hét hónap azt mutatja, hogy nincs megállás, hiszen 13 százalékos növekedést könyvelhetett el az ágazat 2018-hoz képest, ezzel elérhető közelségbe került az "álomhatár", ami tízezer milliárd forintos teljesítményt jelent.

Szijjártó Péter közölte, hogy ma 170 ezren dolgoznak az ágazatban, amely "a magyar gazdaság gerincoszlopa", a szektor a teljes feldolgozóipari kibocsátás 30 százalékát adja.

Jelezte: az autóipar 90,4 százalékban exportra termel, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években sorra megdőlt a magyar gazdaságtörténet exportrekordja. A tavalyi volt a második olyan év, amikor meghaladta a 100 milliárd eurót a magyarországi kivitel, ezzel Magyarország tagja lett a "35-ös elitklubnak", amelynek tagjai 100 milliárd euró felett exportálnak.

Szijjártó Péter a Densóról elmondta, hogy a világ harmadik legnagyobb autóipari beszállítója, amely 35 országban van jelen, Magyarországon pedig több mint négyezer embernek ad munkát. Arról is beszélt, hogy Japán a második legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon, ahol 160 japán vállalat működik és ad munkát 33 ezer embernek.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (Fidesz) a város egyik legfontosabb partnerének nevezte a Densót, amely több mint húsz éve érkezett a városba.

A japán cég a bizonyíték arra, hogy a külföldi cégek nem csak letelepszenek Székesfehérváron, hanem időről időre a legkorszerűbb technológiákat is meghonosítják - tette hozzá.

Megemlítette, hogy 2010-ben mintegy 9 milliárd forint volt a város iparűzési adóbevétele, tavaly viszont már meghaladta a 18 milliárdot.

Mivel adónövelés nem történt, az összeg megduplázódása mögött a gazdasági növekedés és a cégek hatékonysága van - mutatott rá.

Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. kereskedelmi és pénzügyi igazgatója kiemelte, hogy az autóipar az elmúlt száz év legfontosabb és legnagyobb változásán megy keresztül, amelyre cégüknek is készen kell állnia.

Az elmúlt két évben ezért "kapacitásintenzív" beruházást hajtottak végre, amely további üzletek megszerzését is hozhatja a jövőben.

Elmondta, hogy a beruházás egyedülálló volt a Denso életében, mivel a fejlesztés nagy részét magyar emberek ötletei alapján, magyar mérnökök, magyar beszállítók és kivitelezők valósították meg.

A most átadott 17 ezer négyzetméteres logisztikai központban a gyártáshoz szükséges alapanyagokat, valamint félkész- és késztermékeket raktároznak.

A nyilvános cégadatok szerint a Denso Gyártó Magyarország Kft. a 2018-as üzleti évet 745,6 millió eurós nettó árbevétel (246 milliárd forint) mellett 34,2 millió eurós (11,3 milliárd forint) nyereséggel zárta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!