2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Gazdaság

Százmilliós extraprofit csókosoknak

Botrányos körülmények között adott bérbe közel 2500 hektár állami földet a Hortobágyi Nemzeti Park – ennek csak a nagyiváni polgármester érdekeltségei örülhettek. Lajtos István cégei az üzletnek köszönhetően tavaly százmilliós extraprofitot termeltek. Korábban a Kúria jó erkölcsbe ütközőnek minősített és meg is semmisített egy hasonló szerződést a Bükki Nemzeti Park esetében.

Panaszkodnak a nagyiváni gazdák: nincs elég legelő a Hortobágyon. A nemzeti park területeit a mai napig a volt tsz-elnök érdekeltségei használják – Lajtos István közel 2500 hektárnyi földet bérel az államtól. A szerződéseket még a szocialista kormányok időszakában kötötték. A park jelenlegi vezetése bírósághoz fordult, fel akarja bontatni a haszonbérleti szerződést, mivel Lajtos István cégei nem tartanak annyi állatot, amennyit papíron vállaltak.

A helyi gazdák csak akkor legeltethetnek, ha fizetnek érte, ez azonban szabálytalan, alhaszonbérletnek minősül. A falubeliek tartanak a polgármesterré lett tsz-elnöktől: nem lázadnak, különben veszélybe kerül a megélhetésük. Mivel kiemelt természetvédelmi területről van szó, a néhány ezer forintért bérelt földek után akár százezer forint agrártámogatás is jár – így éves szinten Lajtos István cégei több százmilliós bevételre tesznek szert az állam segítségével.

A Nagyiváni Mezőgazdasági Kft. és a Delihalom Kft. tavaly összesen 110 millió forint hasznot termelt. A nagyiváni polgármester haszonbérleti szerződéseiről legközelebb novemberben tárgyal a bíróság, miután első fokon a nemzeti park elbukta a pert.

Tekintse meg a teljes Célpont-anyagot!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!