2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Szinbád

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szinbád 22:00

Gazdaság

Százmilliókat spórolhatnak az intézkedéssel

Százmilliókat spórolhatnak a dél-alföldi kertészetek, ha a kormány megszünteti az energetikai célra kitermelt termálvíz visszatáplálási kötelezettségét. A kertészetekben ugyanis sokan termálvízzel fűtött üvegházban és fóliasátorban termelnek zöldségeket. A termálvizet a vízkészlet védelméért sajtoltatták volna vissza a talajba. Ennek több száz millió forintos költségeit azonban egyetlen kertészet sem tudná kigazdálkodni.

A Hír TV által bemutatott Bakóék kilencezer négyzetméteren termesztenek paprikát Szentesen. Fóliasátraikat termálvízzel fűtik. – A paprika melegigényes növénynek számít, ez azt jelenti, hogy az optimum hőmérséklet számára körülbelül 25 Celsius-fok. Ezt csak úgy tudjuk tartani egész évben, ha téli időszakban és a hűvösebb tavaszi és őszi időszakban is fűtünk. Ezt Magyarországon kizárólag a termálvíz tudja megoldani – mondta a Bakó Kertészeti Kft. ügyvezetője.


A termálvizet a vízkészlet védelméért sajtoltatták volna vissza a talajba. Az újabb kutatások szerint azonban a Dél-Alföldön újratermelődik. – Ebben a térségben, ahol a pannonhomokkő-réteg a vízadó, nagy nehézségbe ütközik mind technikai, mind pedig energetikai szempontból a visszasajtolás, viszont az utánpótlás megoldott, mert jó állapotúak a víztestek, ezért azt szorgalmaztuk, hogy töröljék el ebben a régióban a visszasajtolást – tette hozzá az Árpád-Agrár Zrt. műszaki vezetője, Nagygál János.

Egyetlen kertészet sem tudná kigazdálkodni

Egy termálkúthoz öt visszasajtoló kutat kellene létrehozni. A több száz millió forintos költséget egyetlen kertészet sem tudná kigazdálkodni. Eddig is takarékoskodtak a termálvízzel, korszerű kutakat telepítettek. „Nyilván azokat a kutakat helyezzük előtérbe, amelyek a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek. Van egy kapcsolási sorrend, mindig úgy indítjuk be a kutakat, hogy csak annyi üzemeljen közülük, amennyire szükség van” – mondta Zentai Ákos. A kutak rendelkeznek frekvenciaváltóval, le tudjuk szabályozni a szivattyúkat, és ezáltal egy kíméletes üzemmódot tudunk megvalósítani – tette hozzá az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti igazgatója.

Munkahelyek ezrei menekülhetnek meg

Ha a parlament elfogadja a Vidékfejlesztési Minisztérium előterjesztését, akkor munkahelyek ezrei menekülnek meg, és a boltok polcain megmarad a híres szentesi paprika.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!