2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Százmilliókat spórolhatnak az intézkedéssel

Százmilliókat spórolhatnak a dél-alföldi kertészetek, ha a kormány megszünteti az energetikai célra kitermelt termálvíz visszatáplálási kötelezettségét. A kertészetekben ugyanis sokan termálvízzel fűtött üvegházban és fóliasátorban termelnek zöldségeket. A termálvizet a vízkészlet védelméért sajtoltatták volna vissza a talajba. Ennek több száz millió forintos költségeit azonban egyetlen kertészet sem tudná kigazdálkodni.

A Hír TV által bemutatott Bakóék kilencezer négyzetméteren termesztenek paprikát Szentesen. Fóliasátraikat termálvízzel fűtik. – A paprika melegigényes növénynek számít, ez azt jelenti, hogy az optimum hőmérséklet számára körülbelül 25 Celsius-fok. Ezt csak úgy tudjuk tartani egész évben, ha téli időszakban és a hűvösebb tavaszi és őszi időszakban is fűtünk. Ezt Magyarországon kizárólag a termálvíz tudja megoldani – mondta a Bakó Kertészeti Kft. ügyvezetője.


A termálvizet a vízkészlet védelméért sajtoltatták volna vissza a talajba. Az újabb kutatások szerint azonban a Dél-Alföldön újratermelődik. – Ebben a térségben, ahol a pannonhomokkő-réteg a vízadó, nagy nehézségbe ütközik mind technikai, mind pedig energetikai szempontból a visszasajtolás, viszont az utánpótlás megoldott, mert jó állapotúak a víztestek, ezért azt szorgalmaztuk, hogy töröljék el ebben a régióban a visszasajtolást – tette hozzá az Árpád-Agrár Zrt. műszaki vezetője, Nagygál János.

Egyetlen kertészet sem tudná kigazdálkodni

Egy termálkúthoz öt visszasajtoló kutat kellene létrehozni. A több száz millió forintos költséget egyetlen kertészet sem tudná kigazdálkodni. Eddig is takarékoskodtak a termálvízzel, korszerű kutakat telepítettek. „Nyilván azokat a kutakat helyezzük előtérbe, amelyek a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek. Van egy kapcsolási sorrend, mindig úgy indítjuk be a kutakat, hogy csak annyi üzemeljen közülük, amennyire szükség van” – mondta Zentai Ákos. A kutak rendelkeznek frekvenciaváltóval, le tudjuk szabályozni a szivattyúkat, és ezáltal egy kíméletes üzemmódot tudunk megvalósítani – tette hozzá az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti igazgatója.

Munkahelyek ezrei menekülhetnek meg

Ha a parlament elfogadja a Vidékfejlesztési Minisztérium előterjesztését, akkor munkahelyek ezrei menekülnek meg, és a boltok polcain megmarad a híres szentesi paprika.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!