2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Száműzik a Bajnai-féle szuperbruttósítást

Jövőre kiteljesedik az egykulcsos szja-rendszer, miután a kormány megszünteti a Bajnai-kormány idején bevezetett szuperbruttósítást.

Ténylegesen egykulcsossá válik a személyi jövedelemadózás. A kormány megszünteti a Bajnai-kormány idején bevezetett szuperbruttósítást – derül ki a jövő évi adótörvények indoklásából. A magas jövedelműek nyereségét ugyanakkor elviszi a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése.

A 16 százalékos személyi jövedelemadó (szja) idén csak havi bruttó 202 ezer forintos jövedelemig érvényes. Az e feletti résznél megmaradt a szuperbruttósítás, azaz a munkáltatói járulékkal megnövelt adóalap. Így a magasabb fizetésűek tényleges adóterhelése 20,3 százalék. Ez a különbség szűnne meg 2013-tól. Mint Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a Hír TV-nek elmondta: a magasabb jövedelemsávban is érvényesül és klasszikusan egykulcsossá válik a személyi jövedelemadó.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a családokat és a cégeket sok rendelkezésében segítő előterjesztés megfogalmazásakor az adatvédelmi szempontokat, a jogalkalmazók tapasztalatait és az új polgári törvénykönyv előírásait is figyelembe vették. A 2013. évre javasolt adóváltozásokról részletesen ide kattintva olvashat.

Havi bruttó egymillió forint felett a jövedelemadó-csökkentés nyereségét elviszi a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése.

– Ebben a törvényben még nincs benne, amit múlt pénteken bejelentett a miniszter, hogy a magasabb jövedelműek esetében viszont megszűnik a nyugdíjjárulék limitje, ez a bér 10 százaléka, ez eddig évi 7 millió 942 ezer forintig volt – fogalmazott Vámosi-Nagy Szabolcs, hozzátéve: ennek okán a nagyon magas jövedelműek esetében, annak ellenére, hogy az szja mértéke csökken, az összközteher nő.

Az öröklési, ajándékozási illeték általános kulcsa 18 százalékos lesz jövőre, de az örökölt vagy ajándékba kapott lakás után csak a forgalmi érték 9 százalékát kell befizetni. Az egyenesági rokonok között megmarad az illetékmentesség, és 2013-tól kiterjed az özvegyre is. Így a túlélő házastárs sem fizetne illetéket az örökölt vagyon után. Az illetékszabályok változtatása a devizahiteleseknek is kedvez.

Az első lakásukat megszerző fiataloknak az illeték felét kell leróniuk, ha az ingatlan nem drágább 15 millió forintnál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!