2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Gazdaság

Számunkra is előnyös bankfelügyeleti rendszerre volna szükség

Az egységes európai bankfelügyelet tervezett rendszere nem ad elegendő jogot, ugyanakkor azonos kötelezettségeket vár el az eurózónán kívüli országoktól, mint az eurózóna tagjaitól – mondta Pelczné Gáll Ildikó a Hír Televíziónak. Martonyi János szerint sem szolgálná hazánk érdekeit a rendszer jelenlegi formájában.

Az európai néppárti EP-képviselő szerint a zónán kívüli országoknak is lehetőséget kellene adni arra, hogy az európai stabilitási mechanizmushoz (ESM) forduljanak tőkéért. Ezért úgy véli, át kell dolgozni a javaslatot, amely szerint az Európai Központi Bank (EKB) venné át a hitelintézetek ellenőrzését. A képviselő szerint az egységes bankfelügyelet ennek ellenére közös érdek és Magyarországra is komoly hatása lenne.

Az Európai Uniónak egységes bankfelügyeletre van szüksége – hangoztatta szeptember 6-án José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. „Európa akkor tud kilábalni a válságból, ha együtt dolgozunk és cselekszünk a közös megoldások érdekében” – jelentette ki Barroso a Jobs4Europe brüsszeli konferenciát követően.

Korábban Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi és gazdasági biztosa is annak a véleményének adott hangot, hogy minden bankot közös felügyelet alá kell helyezni. Vítor Constancio, az Európai Központi Bank alelnöke pedig létfontosságúnak nevezte az egységes bankfelügyelet létrejöttét.

„Kifejezetten az eurózóna tagországaira vonatkozik a jelen javaslat, azonban egyértelműen hatása lenne a zónán kívüli tagországokra is” – jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó a Hír TV-nek. „Ez egy olyan felügyeleti rendszer, ami biztonságot ad a bankoknak, ezért fontos, hogy olyan rendszer alakuljon ki, ami számunkra is előnnyel járna, hiába vagyunk a zónán kívül jelen pillanatban” – tette hozzá. A politikus elmondta, természetesen Magyarországnak nem kötelező csatlakoznia; a képviselő szerint a rendszernek most még több a hátránya, mint az előnye. Pelczné Gáll Ildikó azonban azt reméli, hogy egy olyan átdolgozás születik majd, ami a tíz zónán kívüli tagország – köztük Magyarország – számára is kedvező lesz.

Magyar kételyek

Nem szolgálná Magyarország érdekeit az Európai Bizottság elnöke által szerdán bejelentett egységes bankfelügyeleti rendszer – jelentette ki Martonyi János. A külügyminiszter szerint a szabályozás kötelezettségekkel járna, miközben a jogok korlátozottak, ezért néhány ponton változtatni kellene rajta.

Magyarországnak kétségei vannak az Európai Bizottság azon javaslatát illetően, hogy az Európai Központi Bankot bankfelügyeleti hatáskörrel ruházzák fel az euróövezetben – mondta Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős külügyminisztériumi államtitkár szerdán a Dow Jones hírügynökségnek. „A javaslat elfogadására vonatkozó döntésünk attól függ, hogy az új rendszerben a jogok és kötelezettségek arányosak lesznek-e. Első olvasásra úgy tűnik, hogy nem” – fogalmazott az interjúban az államtitkár.

Január 1-jén indulna a bankfelügyelet

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az egységes felügyeleti mechanizmust már 2013. január elsején vezessék be. Az új mechanizmus zökkenőmentes elindításához a tervek szerint fokozatos bevezetési időszakot alkalmaznának, amely 2014. január elsején zárulna.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!