2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Gazdaság

Szakértők: meg kell szabadulniuk a bankoknak a terhek egy részétől

A hitelezésért cserébe hajlandó lenne csökkenteni a bankadót a kormány. A nemzetgazdasági miniszter szerint a vállalati hitelezés nagyon gyenge, nem éri el még a 2008-as szintet sem, ezért lenne szükség egy újfajta megállapodásra a bankokkal. Szakértők azt mondják, a bankadó csökkentése önmagában még nem elég ahhoz, hogy a pénzintézetek több hitelt folyósítsanak.

Új megállapodást készítene elő a kormány a bankokkal, a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlapnak részletek említése nélkül azt mondta, megérett a helyzet arra, hogy újfajta keretrendszerben gondolkodjanak a pénzintézetekkel. Varga Mihály korábban arról beszélt, a gazdasági növekedés folytatásához és a munkahelyteremtéshez az kell, hogy a vállalkozások folyamatosan fejlesszenek, ehhez azonban szükség van hitelekre is. Nem zárta ki, hogy csökkentenék a bankadót is, ha nő a hitelezés. Bővebben>>>


„A bankadó csökkentésről még nem tárgyaltunk, de készen állunk a kormányzattal minden ilyen jellegű tárgyalásra, ha szükségét érezzük. Azt látjuk, hogy a bankszektornak ahhoz, hogy be tudja tölteni a gazdaságélénkítési feladatát, a terhek egy részétől meg kell szabadulnia” – mondta el Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Szakértők szerint a bankadó csökkentése önmagában nem elég ahhoz, hogy a banki hitelezés beinduljon. „Nemcsak a bankadó, amin múlik ez az egész, hanem a szektor extra megadóztatása a bankadón kívül, illetve az olyan lépések, amikor a bankok nem biztos, hogy a kormánnyal dűlőre tudnak jutni. Az egész jövő évet meghatározza a devizahitelek rendezése, a banki kapacitások biztos, hogy legalább fél évig el lesznek ezzel foglalva. Ez ilyenkor lassítja az egyéb hitelezést is, hiszen a bankfiókok le lesznek kötve. De ha a kormányzattal ilyenkor szorosan együtt tudnak működni és a gazdaság növekedni fog, a bankok is szívesebben hiteleznek”– hangsúlyozta Gergely Péter, a Bankráció.hu hitelszakértője.

A kormány tervei szerint 2015 első felében lehet új megállapodás a bankszektort sújtó különadókról és azok mértékéről.

Ígéret
Megírtuk, a különadók csökkentését ígérte Orbán Viktor a Bloombergnek adott interjúban. A miniszterelnök a hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a kormány vissza akarja szerezni Magyarország befektetői besorolását, és azt tervezi, hogy legkésőbb 2017-ben csökkenti a bankadó mértékét, és már jövőre felülvizsgálhat más adókat is. A kormányfő azt is mondta, hogy a jövőbeni kormányzati lépések tovább csökkenthetik majd a Fidesz népszerűségét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!