2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Gazdaság

4 nap kivett szabadsággal 12 napos egybefüggő pihenés? Igen, ez is összejöhet jövőre

A 2024. évi munkaszüneti napok körüli munkarend alapján több négynapos hétvégénk is lesz a következő évben, illetve karácsonykor hat egybefüggő nap is lesz ünneplésre.

  • 4 nap kivett szabadsággal 12 napos egybefüggő pihenés? Igen, ez is összejöhet jövőre

Az Origo összefoglalója segít abban, hogy tud kétszer annyi napra szabadságra menni, mint ahány napot ki kell hozzá vennie majd!

2024-ben három olyan ünnepnap is lesz, ami keddre vagy csütörtökre esik. Mindhárom alkalommal az ünnepnapot megelőző, illetve azt követő munkanap szabadnap lesz, azokat viszont a vonatkozó rendelet alapján más alkalommal, szombatokon dolgozzuk le:

  • Augusztus 3-án, szombaton, augusztus 19-ét, az államalapításunk ünnepnapja előtti hétfőt dolgozzuk le (augusztus 20-a keddre esik).
  • December 7-én, szombaton, december 24-ét dolgozzuk le (december 24-e keddre esik jövőre).
  • December 14-én, szombaton pedig a karácsonyi utáni első munkanapot, december 27-ét kell ledolgozni, ami egy pénteki nap 2024-ben. Ebből adódóan 2024-ben szintén olyan lesz, mintha hatnapos lenne a karácsony.

December 23-a ugyan munkanap, de ha december 24-től számolunk december 29-ig (azaz keddtől vasárnapig), akkor 6 egybefüggő nap lesz, ami a karácsonyról szólhat. Persze december 24-e hivatalosan még munkanapnap számít (amennyiben nem hétvégére esik, mint idén, amikor vasárnapra), de általános gyakorlat, hogy sok vállalat tolerálja, sőt, támogatja a dolgozói szabadságigényeket erre a napra.

Ha pedig valaki abban a szerencsés helyzetben lesz, hogy december 23-át is szabadságra kérheti, akkor feltételezve, hogy december 24-ét addig nem nyilvánítják munkaszüneti nappá, 2 nap szabadsággal 9 napot pihenhet egybefüggően a karácsony hetét megelőző hétvége miatt.

2024-ben egyébként is több hosszú hétvégével lehet számolni.

9 napot pihenni 3 nap szabadsággal

Szilveszter napja 2024-ben keddre, a 2025-ös új év első napja szerdára esik majd. Azoknak, akik a karácsonyi hatnapos időszakot szeretnék kilenc naposra bővíteni, három szabadnapot érdemes tartalékolniuk szabadságkeretükből jövőre a naptár alapján: december 30-ra (hétfő) és december 31-re (kedd). Így december 24-től 2025. január 1-jéig összesen 9 napot pihenhet egybefüggően, mindössze három szabadságnap árán.

Ha esetleg addig december 24-e munkaszüneti nappá minősülne, akkor két nap szabadnap is elegendő lehet, bár akkor megfontolható a harmadik napot december 23-ra szabadságra kérni. Ha azt megkapja a munkavállaló, akkor 3 nap szabadság árán 12 napot pihenhet egybefüggően. Amennyiben nem minősül annak akkor sem,

akkor 4 nap szabadságba kerül a 12 nap ünneplés,

vagyis a kivett napok számához képest háromszor annyit pihenhetünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!