2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Globál 06:45

Gazdaság

Spar-háború: kötelezettségszegési eljárás indulhat hazánk ellen

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a magyar kiskereskedelmi különadó miatt Bécs és a Spar panaszára reagálva – írta meg a Portfolio a Reuters információira hivatkozva.

  • Spar-háború: kötelezettségszegési eljárás indulhat hazánk ellen

Ez kétségkívül új szintre emeli a „háborút”, bár az osztrák üzletlánc és a magyar kormány csörtéje nem ma kezdődött: a Spar azt állítja, hogy a magyar kormány által 2022-ben bevezetett különadója diszkriminatív, és számos uniós jogszabályt sért, többek között az áruk szabad mozgásával kapcsolatban, nem mellesleg pedig jókora veszteségeket okoz nekik.

Úgy számoltak, hogy a különadó mintegy 90 millió euróval (3,5 milliárd forint) növelte a Spar költségeit, és 2023-ban közel 50 millió eurós (1,9 milliárd forint) veszteséget okozott a magyarországi üzletágának.

Minderről hosszas panaszlevelet is küldtek fel Brüsszelbe, március közepén pedig ehhez a panaszhoz csatlakozott az osztrák kormány is.

Erre reagálva nemrég Lázár János építési és közlekedési miniszter közölte, „nem tűri a kormány a fenyegetéseket a Spartól”, amely a „korrumpált osztrák sajtón keresztül” üzent a kormánynak. Mint mondta,

„felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”.

Az osztrák sajtóban ezután arról kezdtek cikkezni, hogy „Orbán Viktor oligarchái fel akarják vásárolni az üzletlánc magyarországi érdekeltségeit”.

Az élelmiszerlánc vezérigazgatója, Hans Reisch is elkezdett olyanokat nyilatkozni, miszerint a magyar fél részesedést szeretne szerezni a vállalatban. A kormány ugyanakkor visszautasította a vezérigazgató állításait, így tett a felvásárlással „megvádolt” Tiborcz István vállalata, a BDPST Group is.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig március végén a panaszokra reagálva kifejtette, elítéli a vállalat kijelentéseit, „amik következményekkel fognak járni”, ha nem tudják alátámasztani; hozzátette, behívatta a Spar vezetőjét, és ezt neki is elmondta.

Most pedig a Reuters szerzett olyan értesüléseket, miszerint már az Európai Bizottság is vizsgálatot kezdett a különadó ügyében a Spar panaszlevele nyomán;

az EB megerősítette, hogy elemzi a panaszokat, és nyomon követik a helyzetet.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A földön termő eper is elérhető + videó

A földön termő eper is elérhető + videó

Kisebbek a szemek, de zamatosak! A tavalyi átlagos év után a szokásosnál két héttel korábban, április végén indult a hazai szamóca-szezon. A termelőknek a korai érés nem feltétlenül kedvez, mert a hazai termés megjelenése idején még tart az importáruk dömpingje.
Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!