2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Spar-háború: kötelezettségszegési eljárás indulhat hazánk ellen

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a magyar kiskereskedelmi különadó miatt Bécs és a Spar panaszára reagálva – írta meg a Portfolio a Reuters információira hivatkozva.

  • Spar-háború: kötelezettségszegési eljárás indulhat hazánk ellen

Ez kétségkívül új szintre emeli a „háborút”, bár az osztrák üzletlánc és a magyar kormány csörtéje nem ma kezdődött: a Spar azt állítja, hogy a magyar kormány által 2022-ben bevezetett különadója diszkriminatív, és számos uniós jogszabályt sért, többek között az áruk szabad mozgásával kapcsolatban, nem mellesleg pedig jókora veszteségeket okoz nekik.

Úgy számoltak, hogy a különadó mintegy 90 millió euróval (3,5 milliárd forint) növelte a Spar költségeit, és 2023-ban közel 50 millió eurós (1,9 milliárd forint) veszteséget okozott a magyarországi üzletágának.

Minderről hosszas panaszlevelet is küldtek fel Brüsszelbe, március közepén pedig ehhez a panaszhoz csatlakozott az osztrák kormány is.

Erre reagálva nemrég Lázár János építési és közlekedési miniszter közölte, „nem tűri a kormány a fenyegetéseket a Spartól”, amely a „korrumpált osztrák sajtón keresztül” üzent a kormánynak. Mint mondta,

„felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”.

Az osztrák sajtóban ezután arról kezdtek cikkezni, hogy „Orbán Viktor oligarchái fel akarják vásárolni az üzletlánc magyarországi érdekeltségeit”.

Az élelmiszerlánc vezérigazgatója, Hans Reisch is elkezdett olyanokat nyilatkozni, miszerint a magyar fél részesedést szeretne szerezni a vállalatban. A kormány ugyanakkor visszautasította a vezérigazgató állításait, így tett a felvásárlással „megvádolt” Tiborcz István vállalata, a BDPST Group is.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig március végén a panaszokra reagálva kifejtette, elítéli a vállalat kijelentéseit, „amik következményekkel fognak járni”, ha nem tudják alátámasztani; hozzátette, behívatta a Spar vezetőjét, és ezt neki is elmondta.

Most pedig a Reuters szerzett olyan értesüléseket, miszerint már az Európai Bizottság is vizsgálatot kezdett a különadó ügyében a Spar panaszlevele nyomán;

az EB megerősítette, hogy elemzi a panaszokat, és nyomon követik a helyzetet.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!