2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Gazdaság

Soros György támadása állhat a forintgyengülés hátterében

Soros György támadása állhat a forintgyengülés hátterében. Szakértők szerint az amerikai tőzsdespekuláns tudatosan törekszik a magyar fizetőeszköz gyengítésére. 1992-ben a brit font, 1997-ben pedig a kelet-ázsiai országok fizetőeszközeinek árfolyama omlott össze Soros támadásai miatt. A gyanú szerint a milliárdos ezúttal nemcsak pénzt akar keresni a forint elértéktelenítésével, hanem a politikai bosszú is motiválja.

  • Soros György támadása állhat a forintgyengülés hátterében

Március 10-én 334 forint volt az euró középárfolyama. Március 19-én már 357, egy hete pedig egy rövid időre a 370 forintot is elérte az árfolyam, történelmi csúcsot beállítva ezzel a forint viszonylatában.

A gazdasági elemző szerint a forintárfolyam nem tükrözi a gazdaság állapotát.

"A gazdasági növekedés az elmúlt években nagyon magas volt, ha lehet így fogalmazni dübörgött a gazdaság, hiszen 5%-os volt a GDP gyarapodás üteme 2018-ban, 2019-ben 5% körüli volt. Ezen túl, minden egyes mutató, ami fontos, a külföldi befektetők, pénzpiaci szereplők szempontjából, tehát az adósságráta alakulása, a költségvetési hiány, európai uniós szint alatti tartása, vagy a folyó fizetési mérleg alakulása, ide hoznám Magyarország magas exporttöbbletét is, egy előkelő klubban vagyunk, ami a kivitelt érinti, azt jelenti, hogy a magyar gazdaság fundamentumai erősek."

- mondta Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese.

A szakértő hozzátette: a Magyra Nemzeti Bank kamatemelése világosan jelzi a szándékot arra, hogy a forintárfolyam rendben legyen. A jelenlegi koronavírus okozta gazdasági válság csak időlegesen bővítheti a spekulánsok lehetőségeit, a kormány gazdaságvédelmi akcióterve pedig a forint korrekcióját fogja hozni, a 340 forintos árfolyam egy-két hónapos időtávon belül reális célkitűzéssé válhat.

Elemzők szerint a forint gyengülése mögött Soros György állhat. A tőzsdespekuláns nagy tételben fogad a magyar fizetőeszköz gyengülésére, és ezzel maga is lefelé mozgatja az árfolyamot. Az amerikai milliárdos nemcsak a haszonszerzés, de a politikai bosszú is motiválhatja. A magyar kormány ugyanis több fronton is ellenszegült a magát filantrópnak nevező, világboldogító programját országokra kényszerítő üzletember akaratával.

Soros György nem először spekulál egyes valuták értékcsökkenésére. Fekete szerdának nevezik 1992. szeptember 16-át, amikor az angol font árfolyama omlott össze a Soros György által vezetett Quantum Fund spekulációs támadása következtében. A határidős devizapiacon shortolt, vagyis eladási opciókat vásárolt, amivel maga is generálta annak értékvesztését, ami később pánikszerű font-eladásokba torkollt, és ez ellen még a Bank of England is tehetetlen volt. A spekuláció több mint 30 milliárd euróba került a brit adófizetőknek, Soros pedig 900 millió eurót keresett rajta.

A spekuláns öt évvel később a kelet-ázsiai valuták ellen indított támadást, aminek a következményei szintén katasztrofálisak voltak. Az indonéz rúpia értékének 80, a maláj ringit és a koreai won pedig 30-40%-át veszítette el lényegében egyetlen nap alatt. A kelet-ázsiai pénzügyi válság következményeként százmilliók szenvedték el, az elszegényedés pedig politikai forrongásba torkolt a régió több országában.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A covid miatt lesznek többször betegek a gyerekek

A covid miatt lesznek többször betegek a gyerekek

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nem szabad félvállról venni a fertőzéseket, és van néhány praktika, amivel ha elkerülni nem is tudjuk, de csökkenthetjük a betegségek kockázatát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 64 988,33 ponton zárt csütörtökön, 1105,29 ponttal, 1,67 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!