2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Soron kívüli intézkedést sürget a tejszakma

A hazai tejtermelők mellé álltak a multik, míg korábban a külföldi tejek fogytak a leginkább, ma már a magyar termékek vannak többségben. Az uniós többlettermelésnek azonban a hazai árakra is hatása lehet. A szakma ezért soron kívüli intézkedéseket sürget a szaktárcánál.

Napi 650 ezer liter nyers tejet dolgoznak fel az egyik alföldi üzemben. A magyar tulajdonú vállalkozás piacvezető, 20 százalékos részesedést tudhat magáénak. Míg korábban a külföldi, olcsó tejek fogytak a leginkább, ma már a magyar termékek uralják a bolti polcokat. „Ha azon gondolkodunk, hogy kinek ad ez nagyobb biztonságot, akkor azt mondom, hogy a termelői csoport kistermelői részének, hisz ez egy olyan védőhálót tart alattuk, amivel egyébként nem rendelkeznének” – mondta a Hír TV-nek Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. ügyvezető igazgatója.

A hazai termelőket segítette az elmúlt időszakban az is, hogy a tejpiacon több áfacsalást is sikerült leleplezni. Ezzel az irreálisan olcsó szlovák vagy lengyel tejek feketepiaci csatornái bedugultak, és csökkent az importált tej és a magyar tej ára közötti különbség. Ráadásul a hazai piaci szereplők összefogtak, és ami korábban elképzelhetetlennek tűnt, februárban a legnagyobb multi kereskedelmi láncok is csatlakoztak a Tej Terméktanácshoz.

„Az Auchan stratégiája teljes mértékben megegyezik azzal a törekvéssel, mely szerint a gyártókat, ha lehetőség van, akkor a magyar gyártókat helyezzük előtérbe a beszállítóink között, és közvetlenül a gyárakból kerüljön a polcokra a termék” – közölte Balogh Gabriella, az Auchan Magyarország Kft. frissélelmiszer-beszerzési vezetője.

Átmeneti lesz az olcsóbb tej?

Az érdekek azonban változhatnak, ugyanis az unióban nőtt a tejtermelés, miközben tejporgyártó üzemek szűntek meg. A nagyobb alapanyag-mennyiség pedig a nyers tej árának csökkenéséhez vezetett. A szakma a hazai tejpiac stabilitásának megőrzése érdekében soron kívüli hatósági intézkedéseket sürget a szaktárcánál.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a kinti áresés minél mérsékeltebben hasson az itthoni tejfelvásárlási árakra, továbbá abban vagyunk érdekeltek, hogy az az elmúlt időszakban kialakult stabil árszínvonal, amely akár a tejfeldolgozók átadási áráért a kiskereskedelemnek, akár a tejtermelőknek fizetett tejárat jellemezte, megmaradjon” – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A szakma egyelőre úgy látja, ha be is gyűrűzik az európai ár, az olcsóbb tej megjelenése átmeneti lesz, őszre, illetve legkésőbb a jövő év elejére visszarendeződhet a tejpiac.

További részletek a Bruttóban 19 óra 30 perctől.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!