2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Gazdaság

Sokan az egész karácsonyt házon kívül töltik

A vendégágyak 70-80 százaléka foglalt a nagyobb szállodákban karácsonykor. Többen újévig maradnak, mások hazautaznak a két ünnep között, de szilveszterre visszatérnek. Egyre elterjedtebb az is, hogy a családok étterembe mennek ebédelni az ünnep első napján, és nem otthon ülik körül az asztalt.

„Halászlé, füstöltnyelv-kocsonya, töltött káposzta, libamájas fasírt” – az ünnepi menüt sorolja az üzletvezető az egyik budapesti étteremben. A háromfogásos ebéd 3-4000 forintba kerül személyenként. „Családi ebédeket bonyolítunk ma le, azelőtt ez nem volt olyan megszokott. Nagyon sok család úgy dönt, hogy eljönnek ilyenkor ebédelni” – nyilatkozta Meződi Aliz, a Remiz étterem vezetője.

Egyre többen rendelik meg előre a karácsonyi asztalra valót. Az egyik szegedi halászcsárdában csaknem nyolcezer adag étel fogyott el. „Nagyon sokan választották az elővételes vásárlást – mondja a Fehértói Halászcsárda értékesítő vezetője. –  Igazából 21-én már elkezdtek jönni a vendégek, előre rendeltek telefonon, mint az előző években is. Rengeteg elővételünk volt, amit berendeltek és el is vitték. Természetesen a halászlé mellett nagyban fogyott a sült hal, a ponty, a harcsa, ezek roston, illetve rántva is ugyanúgy mentek” – tette hozzá Radnóti Ramon.

Vannak, akik nemcsak ebédre hagyták el otthonukat, hanem az egész karácsonyt házon kívül töltik. „Nekünk célszerű, kellemes kikapcsolódás, egy kicsit sok gond van a karácsonnyal és jobb szeretünk már itt lenni. Tavaly is voltunk és most is úgy döntöttünk, hogy jövünk” – nyilatkozta Domokosné Vartik Magdolna, aki családjával a Dunakanyar egyik szállodájában pihen.

Az ünnep családi jellege meghatározza a programkínálatot. „Mindenképpen igyekszünk olyan programokat is kialakítani, kifejezetten karácsonyi programokat, amelyeken szívesen vesznek részt, és nagyon fontos, hogy gyerekprogramokkal is mindig készülünk, tehát mindig gondolunk a gyerekekre is” – emelte ki Balogh-Thoma Anett, a Hotel Silvanus Visegrád marketing igazgatója.

Az egyik négycsillagos szegedi hotelbe sokan érkeztek Szerbiából, Romániából. A két, ortodox vallású országban a karácsonyt és az újévet később ünneplik. „Mondhatnám azt, hogy telt ház közeli állapotot tudhatunk magunkénak. A látogatottság, a vendégösszetétel azt mutatja, hogy inkább családos, családdal érkező vendégeink vannak – árulta el a szegedi Hunguest Hotel Forrás vendéglátó vezetője. – Nagyon jól mutatkozik a szomszédos aquapolis ereje úgymond. Igénybe veszik a vendégeink az aquapolis szolgáltatásait. A jó idő a benti programokat egy kicsit elüti, készültünk benti programokkal, de ma például városnézésre vittük a vendégeinket” – közölte Csikota Mihály.

A budapesti szállodákban a vendégek többsége nyugat-európai vagy ázsiai turista. „Jelenleg a házban angolok, franciák, spanyolok, de még japán csoportunk is van, tehát mindenféle nemzetiség, vegyesen” – számolt be Berta Ágnes, a fővárosi Aquincum Hotel ügyeletes vezetője.

Szilveszterkor a legtöbb magyar vendéglátóhelyen telt ház lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!