„Halászlé, füstöltnyelv-kocsonya, töltött káposzta, libamájas fasírt” – az ünnepi menüt sorolja az üzletvezető az egyik budapesti étteremben. A háromfogásos ebéd 3-4000 forintba kerül személyenként. „Családi ebédeket bonyolítunk ma le, azelőtt ez nem volt olyan megszokott. Nagyon sok család úgy dönt, hogy eljönnek ilyenkor ebédelni” – nyilatkozta Meződi Aliz, a Remiz étterem vezetője.
Egyre többen rendelik meg előre a karácsonyi asztalra valót. Az egyik szegedi halászcsárdában csaknem nyolcezer adag étel fogyott el. „Nagyon sokan választották az elővételes vásárlást – mondja a Fehértói Halászcsárda értékesítő vezetője. – Igazából 21-én már elkezdtek jönni a vendégek, előre rendeltek telefonon, mint az előző években is. Rengeteg elővételünk volt, amit berendeltek és el is vitték. Természetesen a halászlé mellett nagyban fogyott a sült hal, a ponty, a harcsa, ezek roston, illetve rántva is ugyanúgy mentek” – tette hozzá Radnóti Ramon.
Vannak, akik nemcsak ebédre hagyták el otthonukat, hanem az egész karácsonyt házon kívül töltik. „Nekünk célszerű, kellemes kikapcsolódás, egy kicsit sok gond van a karácsonnyal és jobb szeretünk már itt lenni. Tavaly is voltunk és most is úgy döntöttünk, hogy jövünk” – nyilatkozta Domokosné Vartik Magdolna, aki családjával a Dunakanyar egyik szállodájában pihen.
Az ünnep családi jellege meghatározza a programkínálatot. „Mindenképpen igyekszünk olyan programokat is kialakítani, kifejezetten karácsonyi programokat, amelyeken szívesen vesznek részt, és nagyon fontos, hogy gyerekprogramokkal is mindig készülünk, tehát mindig gondolunk a gyerekekre is” – emelte ki Balogh-Thoma Anett, a Hotel Silvanus Visegrád marketing igazgatója.
Az egyik négycsillagos szegedi hotelbe sokan érkeztek Szerbiából, Romániából. A két, ortodox vallású országban a karácsonyt és az újévet később ünneplik. „Mondhatnám azt, hogy telt ház közeli állapotot tudhatunk magunkénak. A látogatottság, a vendégösszetétel azt mutatja, hogy inkább családos, családdal érkező vendégeink vannak – árulta el a szegedi Hunguest Hotel Forrás vendéglátó vezetője. – Nagyon jól mutatkozik a szomszédos aquapolis ereje úgymond. Igénybe veszik a vendégeink az aquapolis szolgáltatásait. A jó idő a benti programokat egy kicsit elüti, készültünk benti programokkal, de ma például városnézésre vittük a vendégeinket” – közölte Csikota Mihály.
A budapesti szállodákban a vendégek többsége nyugat-európai vagy ázsiai turista. „Jelenleg a házban angolok, franciák, spanyolok, de még japán csoportunk is van, tehát mindenféle nemzetiség, vegyesen” – számolt be Berta Ágnes, a fővárosi Aquincum Hotel ügyeletes vezetője.
Szilveszterkor a legtöbb magyar vendéglátóhelyen telt ház lesz.