2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Soha nem látott mértékben büntettek meg egy bankot

Több mint két és fél milliárd dolláros büntetésre ítélték a svájci Credit Suisse bankot az Egyesült Államokban. A pénzintézet elismerte, hogy amerikaiak ezreinek segített az adóelkerülésben.

A Credit Suisse több évtizede folytatott törvénytelen tevékenységének vetettek véget az Egyesült Államokban. A pénzintézetet tömeges adócsalás miatt ítélték hatalmas, átszámítva 580 milliárd forintos pénzbüntetésre. „Ma bejelenthetem, hogy a Credit Suisse beismerte bűnösségét az illegális tevékenységét érintő vádakkal kapcsolatban. Ez a legnagyobb bank, amely az elmúlt húsz évben bűnösnek vallotta magát. A pénzintézet 1,8 milliárd dollár büntetést fizet az 1,3 milliárdon felül” – közölte Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

Az összeget az igazságügyi minisztérium, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és New York állam pénzügyi felügyeleti hivatala kapja. A hatóságok szerint a bank offshore számlák nyitásával évtizedeken keresztül 22 ezer amerikainak segített az adóelkerülésben. „A Credit Suisse nemcsak tudott erről az illegális, határokon átívelő tevékenységről, hanem szándékosan segítette is. Több száz alkalmazottjuk, köztük vezetők is hozzájárultak az adócsaláshoz” – jelentette ki Holder.

A több mint 270 éve alapított svájci pénzintézet ellen azután indult bűnvádi eljárás, hogy a washingtoni szenátus albizottsága idén megállapította: az ügyfeleket arra biztatták, nyissanak számlát az alpesi országban, és így 10-12 milliárd dollár be nem vallott jövedelmet vihettek ki az országból. „Ez az eset azt jelzi, hogy bármilyen nagy vagy globális legyen egy pénzintézet, egyik sem áll törvények felett” – zárta gondolatait az igazságügyi miniszter.

A svájci bank azért volt hajlandó fizetni, mert cserébe az amerikai hatóságok nem függesztik fel a működését, és a büntetés nem terjed ki sem az igazgatótanács elnökére, sem a vezérigazgatóra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!