2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Gazdaság

Rügyfakadás után a rügyek lefagyása fenyeget + videó

Az utóbbi hetek enyhe időjárása miatt megindult a csonthéjas gyümölcsfák rügyfakadása. Ez a korai virágzás a következő hónapokban sok gondot okozhat a gazdáknak. Elég két nap amikor az éjszakai hőmérséklet -3 fok alá süllyed és akár az egész éves termés megsemmisül.

  • Rügyfakadás után a rügyek lefagyása fenyeget + videó

Pillmann Gábor, Baranya Vármegyei egyik legnagyobb gyümölcstermelő cégének ügyvezetője a váratlan tavasz után visszatért téli hidegek kapcsán így nyilatkozott: "Ez a nagyon korai fakadás számunkra nagyon nem jó. A növényfejlődés elindul és az ivarszervek, a termő meg a porzó kifejlődnek, ami a későbbiekben bekövetkező mínusz 3 celsius foknál hidegebb hőmérsékletet nem bírják és gyakorlatilag el fog fagyni a kajszi termesztésünk. Ez a pozitív hőmérséklet igazából csak a fűtésszámlánknak jó, mert nem kell annyit fűteni. Az elmúlt 1-2 hét átlaghőmérséklete plusz 10 fok körül alakult, ami 8-10 fokkal haladja meg az ilyenkor megszokott értéket. A mezőgazdaságnak egyrészt jó a kora tavaszi idő, hiszen a laza talajon könnyű dolgozni, viszont a gyümölcsfák veszélyben vannak. A korán virágzó csonthéjasok, a kajszit és őszibarackot érheti a fagykár, de a meggy a cseresznye és az alma is veszélyben van. Két napos éjszakai hideg a teljes termést is tönkre teheti."

Horváth Béla, a Baranya Vármegyei Agrárkamara kertészeti osztályvezetője hozzátette: "Örülünk a jó időnek, mert tudjuk a munkáinkat végezni a földeken. Nagyon jó ütemben haladnak az előkészületek a tavaszi munkálatokkal. Másrészt meg félsz is van bennünk mert idén is úgy jártunk, hogy nem volt voltak fagyon napok. Ami azt jelenti, hogy a kórokozók bent maradtak a talajban, és minél gyorsabban és minél előbb el kell végezni a növényvédelmi kezeléseket. Ugyanakkor az Unió nagyon sok jó hatóanyagú növényvédőszert betiltott, ezért nehéz olyat találni, mely megfelelően véd a kártevőktől – tette hozzá az osztályvezető."

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!