2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Újabb rezsicsökkentést jelentett be Orbán Viktor a VOSZ rendezvényén + videó

Pénteken délután tartották az év egyik legfontosabb üzleti eseményét, a Magyar Vállalkozók Napját. A helyszín Budapest, a Művészetek Palotája volt. Az alkalom fontosságát jelezte, hogy ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt.

  • Újabb rezsicsökkentést jelentett be Orbán Viktor a VOSZ rendezvényén + videó

A kormányfő a magyar vállalkozók napja alkalmából tartott eseményen reményét fejezte ki, hogy a vállalkozók sikeresek lesznek és mindebből az ország felemelkedése, vagyis a közhaszon növekedése áll majd elő. Hozzátette: a politikai vezetők felelőssége és munkája, hogy ezt úgy igazgassák össze, hogy a vállalkozók magánsikere az egész ország sikerévé váljon.

"Olyan kormányunk van, amely hisz abban, hogy a dagály minden hajót felemel"

- fogalmazott.

A kormányfő arra is kitért: míg a vállalkozókat a nyereség motiválja, az üzleti tranzakcióktól magánhasznot remélnek, és "ez így van jól, ezt hívják piacnak és magántulajdonnak", ezzel szemben a politika motivációja az, hogy a gazdaság működése a nemzet javára váljon.

Ez akkor is igaz, hogyha ugyanarról az ügyről van szó - jelezte, példaként a budapesti repülőtér visszavételét hozva, ami értékelése szerint a vállalkozónak üzleti ügy, a kormánynak pedig nemzetgazdasági kérdés.

Jön a céges rezsicsökkentés

A Világgazdaság beszámolója szerint Orbán Viktor arról is beszélt, hogy három csapda látszódik most a horizonton: 

  • a hitelezés csapdája,
  • az energiaárak csapdája
  • és fogyasztás csapdája. 

Az energiaárak a lakosság szintjén rendezve vannak, de a vállalkozóknak ez egyúttal terhet jelent, hiszen az egyiket a másik keresztfinanszírozza. Ez szerinte nincs így jól, de nem azzal kell kezelni, hogy növelnék a lakossági árakat. Meg kell találni a módját ennek máshogy. A miniszterelnök ezen a ponton tett bejelentést: 

a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy 10 eurós árcsökkentést hajt végre a vállalati energiaáraknál. 

A részletek hamarosan ismertté válnak, előzetesen arra lehet tippelni, hogy az ipari villamosenergia egységára csökkenhet ennyivel. Orbán Viktor jelezte, hogy további árcsökkentést akarnak előidézni. A hitelezés csapdája kapcsán azt mondta, hogy egyedül ezt nem tudják elkerülni, mert a kamatszint meghatározása mégiscsak a jegybank és a jegybank elnökének kompetenciája. "A kormány az alacsony kamatok oldalán áll" – húzta alá.

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének rendezvényén: 

MTI - Világgazdaság

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!