2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Gazdaság

Rétvári: A kibővített csoknál nem lesz jobb konstrukció

Rövidtávon nem fog gondot okozni az ingatlanpiacnak, hogy megszűnt a lakás-takarékpénztárak állami támogatása – véli a Hír TV-nek nyilatkozó ingatlanszakértő. Az egyik legnagyobb lakás-takarékpénztár már kitalált egy új konstrukciót. Ennek legvonzóbb eleme az 5 százalékos kamattámogatás, amely az adott év megtakarításainak 5 százaléka. A KDNP parlamenti államtitkára szerint az új csoknál nem lesz jobb konstrukció.

  • Rétvári: A kibővített csoknál nem lesz jobb konstrukció

„Körülbelül 3,5 százalékos lakás-takarékpénztári hiteleket lehetett találni. De azért látszik, hogy a banki ajánlatok között is vannak 3,5 százalékos ajánlatok is” – a bankok közti hitelkonstrukciókat vetette össze a bankráció.hu ügyvezetője. Trencsán Erika azt mondta: nem jártak rosszabbul azok a jövőbeni lakástulajdonosok sem, akik október 16-a óta már nem tudnak állami támogatással rendelkező lakástakarékot nyitni.

„Gyakorlatilag teljesen más hitelcélra vonatkozott a lakás-takarékpénztár és a csok, illetve a kamattámogatott hitelhez kapcsolódó konstrukció. A lakás-takarékpénztár egy rendszeres megtakarítási forma volt, amihez állami támogatás párosult, ez rendkívül magas volt, a környező országokhoz képest is, ezzel a 30 százalékos támogatási összeggel. Azonban itt egy későbbi hitelcél megvalósulását tudta segíteni ez a havi rendszeres megtakarítási forma, míg a kamattámogatott hitel és a csok együtt egy jelenlegi hitelcél megvalósulását segítette és kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére vonatkozik” – fejtette ki Trencsán Erika.

A Hír TV-nek nyilatkozó ingatlanszakértő azt mondta: úgy tűnik, hogy rövidtávon nem fog gondot okozni a piacnak az állami támogatás megvonása.

„Ezek hosszabb távú pénzügyi termékek voltak, hiszen, aki most kötött – és ugye az elmúlt pár héten még tudtak kötni állami támogatással – azok 4-6-10 év múlva fogják felhasználni ezt lakáscéljaiknál. Tehát a még most futó lakás-takarékpénztáraknak hosszabb távon lesz kifutása, de nem lesz valószínűleg sem a keresletben, sem a kínálatban komoly ingatlanpiaci hatása az lakás-takarékpénztárak megszűnésével, viszont biztos, hogy kell valami helyettesítőtermék, hiszen a pénzügyi tudatosságot jó lenne fenntartani a lakosság körében” – magyarázta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Az egyik legnagyobb lakás-takarékpénztár már ki is talált egy új konstrukciót. Ennek legvonzóbb eleme az 5 százalékos kamattámogatás, amely a befizetett év végén az adott év megtakarításainak 5 százaléka. Ez azt jelenti, hogy a maximális, 40 ezer forintos havi megtakarítással számolva legfeljebb évi 24 ezer forint.

Rétvári Bence a Hír TV Magyarország Élőben című műsorában azt mondta: a csok új konstrukciója bármilyen más konstrukciónál kedvezőbb lesz.

„Ezért döntött úgy a kormány, hogy a háromgyerekeseknél a hitelösszeget megnöveli 10-ről 15 millió forintra és a kétgyerekeseknél is bevezeti a 10 millió forintos hitelfelvételi lehetőséget, mert az eddigi 90 ezer ügyletből azt láttuk, hogy erre igenis igény van. Ez azt jelenti, hogyha valaki felveszi ezt a 10 millió forintos hitelt két gyerekkel, és 25 éves hosszú futamidőt választ, akkor körülbelül kevesebb, mint 50 ezer forintot, 48 ezer forintot fizet havonta. Nyilván egy albérletet sem lehetne havi 48 ezer forintból 2 gyerekkel kifizetni” – mondta az államtitkár.

Az új, módosított csok várhatóan hónapokon belül igénybe vehető lesz – tette hozzá Rétvári Bence.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!