2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Putyin: Spekulációs támadások gyengítik a rubelt

Még akkor is csökken a szankciók hatása az orosz gazdaságra, ha a kőolaj ára a 80 dolláros szinten marad – jelentette be az orosz központi bank. Az optimista nyilatkozat azután hangzott el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök jegybanki intervenciót helyezett kilátásba a rubel védelmére az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján. Az értekezleten részt vesz az amerikai elnök is, orosz–amerikai csúcstalálkozót azonban nem terveznek.

A piacokon spekulálnak a rubel ellen – ismerte be az orosz elnök a csendes-óceáni gazdasági csúcsértekezleten. Vlagyimir Putyin jegybanki beavatkozást helyezett kilátásba az orosz valuta védelmére. A rubel árfolyama a múlt héten negatív rekordokat döntött, pénteken pedig látványosan ingadozott. A rubel az év eleje óta 30 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben. „Nem tervezzük a tőkekivitel korlátozását. Az árfolyam a spekulációk hatására változik, de azt hiszem, hogy ennek hamarosan vége, annak köszönhetően, amit a központi bank tesz a spekulációk kivédésére” – mondta Putyin.

Putyin bejelentését követően a rubel majdnem két százalékkal erősödött a dollárral és az euróval szemben. Az elnöki nyilatkozat után az orosz központi bank helyettes vezetője jelezte, hogy megfelelő határokon belül kívánják tartani az inflációt, és megvédik a lakosságot, valamint a vállalkozásokat a pénzpiaci sokkoktól.

A találkozón felszólalt az amerikai elnök is, aki szintén gazdasági kérdésekről beszélt. Obama ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok szorosabbra fűzi kapcsolatait a térség országaival. „Egyetlen ország jóléte sem növekedhet mások kárára. De ha együttműködünk és együtt cselekszünk, akkor a gazdasági kapcsolatok erősödése népeink javát szolgálja” – fogalmazott Barack Obama.

Orosz–amerikai csúcstalálkozót nem tartottak a pekingi értekezleten, tárgyalt viszont egymással a kínai elnök és a japán kormányfő, ami áttörésnek számít a két ország viszonyában, amely egy szigetvita miatt mérgesedett el. A kínai sajtójelentések szerint Hszi Csin-ping felszólította Japánt, hogy játsszon konstruktív szerepet a térség békéjének és stabilitásának megteremtésében, amire Abe Sinzó úgy válaszolt, hogy: „Kína békés fejlődése fontos lehetőség Japánnak és a világnak”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!