2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Putyin: Oroszország számára elfogadható a jelenlegi olajár

Elfogadható a jelenlegi olajár Oroszország számára, de minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi, az olajpiac állapotáról megtartott moszkvai tanácskozáson.

  • Putyin: Oroszország számára elfogadható a jelenlegi olajár

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hét hosszú ideje a legrosszabb volt a világgazdaság számára a COVID-19 koronavírus-fertőzés terjedésének következményei miatt, és hogy az üzleti tevékenység mutatói Kínában a 2008-as gazdasági válság szintje alá csökkentek. Törvényszerűnek nevezte, hogy a világ vezető gazdaságainak problémái közepette csökkent az olaj iráni kereslet, így a Brent hordónkénti ára az év eleji 70 dolláról az 50 dolláros szintre esett vissza.

A májusi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónként 3,19 százalékos mínuszban, 50,08 dolláron zárta a kereskedést pénteken, de napi mélypontján 48,95 dolláron, 6,20 százalékos mínuszban forgott. Több mint két és fél éve, 2017 júliusa óta először esett az 50 dolláros küszöb alá a jegyzés.

"Nehéz ma prognózisokat készíteni azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig tart majd a mostani tendencia, de minden esetre készen kell állni a legkülönbözőbb forgatókönyvekre. De szeretném aláhúzni, hogy az orosz költségvetés, az orosz gazdaság számára a folyó árfolyam elfogadható" - mondta Putyin.

Az orosz elnök emlékeztetett, hogy Oroszország idei makrogazdasági politikájában a Brent 42,4 dolláros szintjével számoltak alapforgatókönyvként. Anton Sziluanov pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban pénteken azt mondta, hogy tavasszal felül kell majd vizsgálni a költségvetés paramétereit, de a büdzsé kiadásai 30 dolláros olajár mellett is finanszírozhatóak.

Putyin a vasárnapi, a kormányzat és az orosz olajipar vezetőinek részvételével megtartott tanácskozáson kifejezte készségét a külföldi partnerekkel az OPEC+ csoport keretében való együttműködésre az olaj világpiacán.

Hozzátette, hogy Oroszország tartalékai - egyebek között a Nemzeti Népjóléti Alap - még a világgazdasági helyzet esetleges további romlása esetén is biztosítják a gazdaság stabilitásának megőrzését, valamint az összes költségvetési és szociális kötelezettség teljesítését. Közölte, hogy az orosz jegybank nemzetközi tartalékai elérik az 563 milliárd, a Nemzeti Népjóléti Alapéi pedig a 124 milliárd dollárt.

Putyin közölte, hogy Oroszország ellenőrzése alatt tartja a belföldi koronavírus-helyzetet, de további intézkedésekre van szükség a gazdaságra gyakorolt hatásának csökkentése érdekében.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vasárnapi beszámolója szerint Oroszországban jelenleg három COVID-19-fertőzöttet tartanak számon, mindhárman a Diamond Princess üdülőhajó utasai voltak. Korábban két kínai beteg, akit két szibériai városban kezeltek, gyógyultan távozott.

Az orosz kőolajexport vámja márciustól 14,8 százalékkal csökkent

Oroszország márciustól 14,8 százalékkal csökkentette a kivitelre szánt kőolaj vámját, miután az előző hónapban emelte.

Az orosz pénzügyminisztérium honlapjára felkerült közlemény szerint az exportvám 11,6 dollárral, tonnánként 66,9 dollárra esett márciustól.

Februárban 1,3 dollárral emelkedett az exportvám januárhoz képest.

Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül a vámkulcsot az Urals típusú nyersolaj világpiaci ára alapján, rendre a hónap közepén.

A február közepén zárult egy hónapban az orosz Urals hordónkénti átlagára 57,49 dollár volt az egy hónappal korábbi 65,43 dollár után.

Az Urals minősége gyengébb az északi-tengeri Brenténél, mert magasabb a kéntartalma.

Jelentősen esett a héten a kőolaj ára és nagy veszteségben zártak az amerikai tőzsdemutatók

Jelentősen esett a kőolaj ára a héten, az energiahordozó jegyzése a pénteki kereskedés végére többéves mélypontra került, miközben az amerikai tőzsdemutatók is jelentős mínuszban zárták a hetet.

A koronavírus miatt felerősödött befektetői aggodalom, hogy a világgazdaság recesszióba kerülhet, komolyan gyengítette az amerikai tőzsdemutatókat a héten. A befektetők szabadultak a részvényektől, de nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európába is, ahol például a frankfurti börze irányadó mutatója, a DAX több mint 12 százalékos mínuszba fejezte be a hetet.

New Yorkban a héten a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 3583 ponttal (12,4 százalékkal) zuhant. A részvények szélesebb körét felölelő S&P 500 indexe eközben 11,5 százalékkal, a jórészt technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq pedig 10,5 százakkal gyengült. Mindhárom mutató 2008 óta legnagyobb heti veszteséggel zárt.

A részvények piaci tőkeértéke globálisan a héten több mint 5 ezer milliárd dollárral csökkent, ami nagyjából Japán éves GDP-jének felel meg.

A kőolajárat is a koronavírus gyengíti, amelynek a hatására visszaesett a kereslet.

Pénteken a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is zuhant. A legnagyobb forgalmú májusi határidőre a Brent hordónként 2,06 dollárral (4 százalékkal) 49,67 dollárra gyengült és ezzel 2017 júliusa óta legalacsonyabb szinten fejezte be a napot.

Eközben áprilisi jegyzésre a Brent ára 1,66 dollárral (3,2 százalékkal) 50,52 dollárra, a WTI ára pedig 2,33 dollárral (5 százalékkal) 4,76 dollárra esett. Mindkét olajfajta esetében az áprilisi jegyzés 2018 decembere óta a legalacsonyabb.

A héten a Brent mintegy 14 százalékkal, a WTI ára pedig több mint 16 százalékkal csökkent. A Brent 2016 januárja óta legnagyobb heti csökkenéssel, a WTI pedig 2008 decembere óta legnagyobb heti veszteséggel zárt százalékban számolva. 

Gazdaságélénkítő csomagot fontolgat a német kormány

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!