2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

PM: A kormány 100 milliárd forintra emeli a vállalkozásfejlesztési pályázat keretét

Az 50 milliárd forintos keret több mint kétszeresére érkezett támogatási igény a vállalkozások technológiai megújulását segítő pályázaton, ezért a kormány további 50 milliárd forinttal duplájára emeli az eredeti keretösszeget - jelentette be csütörtökön Varga Mihály a Gazdasági Kabinet ülését követően.

  • PM: A kormány 100 milliárd forintra emeli a vállalkozásfejlesztési pályázat keretét

A pénzügyminiszter kiemelte: a járvány elleni győztes csata után most a gazdaság újraindításának van itt az ideje, ezért a kormány minden életképes, fejleszteni kívánó magyar vállalkozást támogat az újraindulásban. A felhívásra közel 4500 cégtől érkezett pályázat 105 milliárd forint értékben.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány májusban jelentős fejlesztési forrásokat csoportosított át, majd az így meghirdetett pályázatokban rekordidő alatt hirdették ki az első nyerteseket - emlékeztetett Varga Mihály, kiemelve, hogy a támogatási kérelmek értékelése és elbírálása jelenleg is folyamatos, több cég esetében már előleget is kiutaltak.

A cégek két operatív program, a GINOP és VEKOP keretében meghirdetett "Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása" című felhívásokra jelentkezhettek 33,3 milliárd, illetve 18,8 milliárd forintos keretösszeggel. A kormány mostani döntésével mindkét program forrása emelkedik.

A miniszter elmondta, a pályázat olyan fejlesztéseket és beruházásokat támogat, amelyek a vállalkozások hatékonyságát, a munkahelyek védelmét és új munkahelyek létrehozását segítik. A feltételesen visszatérítendő támogatásból egyebek mellett új eszközök, gépek szerezhetők be, de felhasználható automatizált termelés kialakítására, információs technológiák fejlesztésére, ingatlan beruházásra, termék- és szolgáltatásfejlesztésre, képzésre is - részletezte Varga Mihály. Mint mondta: a pályázatra való kétszeres túljelentkezés azt mutatja, a magyar vállalkozások készek fejleszteni annak érdekében, hogy megerősödve kerüljenek ki a válságból. A kormány ezt nemcsak a pályázati keret megemelésével, hanem gyorsított, egyszerűsített eljárásrenddel is segíti.

PM: közös nyilatkozat született a járvány elleni védekezésről

A koronavírus-járvány globális kihívást jelent: egységen, szolidaritáson, kölcsönös támogatáson és többoldalú együttműködésen alapuló válaszra van szükség - idézte az "Egy Övezet, egy Út" nemzetközi együttműködés videokonferenciája alkalmából kiadott közös nyilatkozat sorait Varga Mihály pénzügyminiszter a kínai kormány által szervezett esemény után. A rendezvényről a Pénzügyminisztérium közleményben tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

Magyarország minden szükséges lépést megtesz azért, hogy erősíthessük az együttműködést országaink egészségügyi rendszerei között, valamint hogy hatékony kooperáció jöjjön létre az egészségügyi kutatások területén - fejtette ki Varga Mihály felszólalásában.

A miniszter elmondta: a magyar-kínai kapcsolatok soha nem voltak olyan szorosak, mint most, emellett a cél az átfogó stratégiai partnerségi kapcsolatok kiterjesztése, illetve erősítése az "Egy Övezet, egy Út" kezdeményezés többi tagjával is.

Hozzátette: a Budapest-Belgrád vasúti fejlesztési projekt kiváló példa a régiók közötti együttműködésre, ugyanis összefogja Kínát az Európai Unión belüli és kívüli európai országokkal egy kiemelkedő beruházás keretében.

Az "Egy Övezet Egy Út" kezdeményezés "A koronavírus elleni küzdelem szolidaritással" című konferenciáján a résztvevők közös nyilatkozatukban hangsúlyozták a program jelentőségét és szerepét a koronavírus okozta válság és annak gazdasági hatásai kezelése kapcsán.

Az "Egy övezet, Egy út" kezdeményezés célja a nyitottabb, mindenki számára előnyös gazdasági együttműködés kialakítása. A kezdeményezés eredetileg gazdasági folyosók, ipari és logisztikai központok, szabadkereskedelmi és vámmentes övezetek, vasúti és közút hálózatok, olaj- és gázvezetékek, elektromos, telekommunikációs és internethálózatok, kikötő és tengeri infrastrukturális beruházások létrejöttének támogatására összpontosított. Mára azonban az emberek közötti párbeszéd, oktatás, média, innováció, szellemi tulajdonokhoz fűződő jogok, valamint az egészségügyi kutatások terén is elképzelhető együttműködés megvalósítása is célja.

Kína a kezdeményezés keretében Európában elsőként Magyarországgal írt alá 2015-ben együttműködési megállapodást - olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!