2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Pesszimista az olajipar

Miközben pénteken Magyarországon ismét drágult a benzin és a gázolaj is, a világpiacon az olaj ára az átmeneti növekedés után újra zuhant. Egy hordó olajért szerdán 49 dollárt adtak. Közben újabb olajcég számolt be hatalmas profitcsökkenésről, és az ágazat sem optimista a 2015-ös évet tekintve. Haitin viszont a hosszú távú olajszerződés miatt nem érződik az olajárcsökkenés, egy gallon benzinért egy napi átlagkeresetet kérnek.

Több százan követelték az elnök lemondását Haiti fővárosában a magas benzinárak miatt. A demonstrálók a rendőrökkel is összecsaptak. „Három éve ugyanazt kérjük. Martelly elnök hagyja el az országot és csökkentsék az üzemanyagok árát” – mondta egy tüntető. Hétfőn a buszvezetők sztrájkoltak az üzemanyagárak ellen. A karibi országban egy gallon, vagyis négy liter benzin egy napi átlagkereset, azaz 4 dollár 30 cent (átszámítva majdnem 1200 forint), és a gázolaj sem sokkal olcsóbb.

Peruban bennszülöttek foglaltak el 14 olajkutat és elbarikádozták magukat az argentin tulajdonú Pluspetrol olajmezőinél. A latin-amerikai országban a tiltakozás január vége óta tart, eddig 3100 hordónyi termeléskiesést okozott. Az indiánok kártérítést követelnek földjük szennyezésére és jogtalan használatára hivatkozva. A Pluspetrol kitermelőhelye az Amazonas esőerdeiben található. 15-17 ezer hordó olajat termelnek ki naponta, ez negyede a teljes perui kitermelésnek.

Közben a zuhanó olajárak hatására újabb cég került nehéz helyzetbe. A British Petrol profitja 20 százalékkal csökkent tavaly az utolsó negyedévben. Ez 6 milliárd dolláros megszorítást eredményez a vállalatnál. „Határt kell szabni a kiadásoknak, nagyon alaposnak kell lenni a jövőbeni tőkeemeléseknél, és hozzá kell szokni a sokkal alacsonyabb olajárakhoz az elkövetkező 18 hónapban vagy két évben” – véli Michael Hewson, a CMC Markets vezető elemzője.

Az olajipar amúgy is pesszimista a 2015-ös kilátások szempontjából. „Úgy hiszem, hogy ez az áresés az olaj- és a gáztöbbletből adódik. Ez szokatlan, mert a korábbi esések a pénzügyi válságok hatásaira keletkeztek. De a valóság az, hogy a vállalatoknak rövid idejük van profitot termelni, és ha az olajárak alacsonyak, akkor költséget kell csökkenteniük, még akkor is, ha mindenki tudja, hogy az olaj és gáz, az hosszú távú terület” – mondja Hari Vamadevan, a DNV alelnöke.

Az alacsony olajáraknak leginkább az olajipari beruházások látják kárát, vagyis ez az, amiről a cégek elsőként mondanak le a költségcsökkentés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!