2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Pénztárgépek átalakítása: jelentős költségekkel járnak

80-100 ezer forintba kerülhet egy-egy pénztárgép átalakítása. A kasszákat május 1-jéig kell ellátni olyan egységgel, amely a vásárlás adatait azonnal továbbítja az adóhatóságnak. A Kereskedelmi Szövetség szerint a gépek négyötödénél a fejlesztés vagy nem lehetséges, vagy jelentős költségekkel jár.

A vonalkódolvasóval ellátott pénztárgépek átalakítása az egyszerűbb. Ezek a masinák már most is rögzíthetik a napi forgalmat, és alkalmasak a bankkártyás fizetésre, így az internetkapcsolat is adott. Március 20-án lép életbe az a rendelet, amely előírja az online összeköttetést a pénztárgépek és az adóhatóság informatikai rendszere között. A készülékeket adóügyi ellenőrző egységgel kell felszerelni. „Minden pénztárgépet valamilyen módon át kell alakítani. Körülbelül 200 ezer lehet azoknak a pénztárgépeknek a száma, amelyeket nem vagy csak nagyon nehezen lehet átalakítani, és 50 ezer lehet azoknak a száma, amelyeket kisebb vagy nagyobb átalakítással bele lehet illeszteni az új rendszerbe” – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.


Az átalakítás költséges, gépenként 80-100 ezer forintba is kerülhet. „Vannak egyébként olyan üzletek is, ahol még nem került bevezetésre a vonalkódos értékesítés. Nyilván itt sokkal nagyobb lesz a költségigénye annak, hogy a NAV által támasztott feltételeknek az adott vállalkozás és üzlet megfeleljen. Becsléseink szerint az üzletláncunknak ez több száz millió forintos költséget jelent majd, hogy ennek az elvárásnak megfeleljen” – nyilatkozta Fodor Attila kommunikációs igazgató.

Átalakítás nélkül a vonalkódos gépek év végéig, a hagyományos, bepötyögős kasszák június végéig használhatók. Az átalakításhoz vagy a cseréhez az állam 10 milliárd forint támogatást nyújt a kereskedőknek. A kormány a feketekereskedelem visszaszorításától több tíz milliárd forint többletbevételt vár idén.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!