2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Poltikai hobbista 18:00

Gazdaság

Pénztárgép: türelmi időben reménykednek

Átmeneti időre megengedné az Országos Kereskedelmi Szövetség a régi pénztárgépek használatát, az átállás határideje szilveszter napja, a benzinkutasok is a hosszabbításban bíznak.

Türelmi időben reménykednek a benzinkutasok, a gyógyszerészek, a nagyobb boltok vagy a szállodák. December 31-éig nekik is üzembe kellene helyezniük olyan pénztárgépet, amely a vásárlás adatait azonnal továbbítja az adóhatóságnak. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a határidő nehezen tartható, az érdekképviselet jogszabályt módosítana, hogy a régi kasszák átmenetileg használatban maradhassanak. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben hangsúlyozza, hogy az átállás felgyorsítására alakult munkabizottságban a fontosabb ágazatok, így a töltőállomások és a patikák képviselői is helyet kaptak.

Még a régi pénztárgéppel blokkolnak az egyik szegedi kisboltban. A tulajdonos időben megrendelte az online kasszát, de az illetékes hatóság visszavonta a gép forgalmazási engedélyét, ezért másikat kellett helyette rendelni. Az új pénztárgépet pedig még nem szállították ki.

Az év végi határidő nemcsak a kiskereskedőket, hanem az úgynevezett nagykasszásokat, a hipermarketeket, a gyógyszertárakat és a benzinkutakat is köti.

„Tegnap kaptam az értesítést, hogy a kasszaforgalmazó megkapta az engedélyt...” – Az egyik benzinkúton csak jövő héten tudják megrendelni az adóhatóság honlapján az új pénztárgépet, amelyet idén biztosan nem helyeznek már üzembe.

„Nagyon reménykedünk abban, hogy mi is megkapjuk azt a türelmi időt, amit a kiskasszások megkaptak – nyilatkozta az NiT Hungary gazdasági igazgatóhelyettese. – Ugye a kiskasszáknál úgy működött a rendszer, hogy ha a megrendelés megtörtént, a visszaigazolás megtörtént, akkor addig türelmi idejük van, amíg a technológiai kivitelezést meg tudják valósítani” – tette hozzá Láng Zoltán.

A nemzetgazdasági miniszter a héten egyértelművé tette, hogy a december 31-ei határidőt nem tolja ki a kormány. Januártól az adóhatóság a nagykasszás vállalkozásokat kiemelten ellenőrzi. Bírságra számíthatnak azok, akik nem rendeltek gépet, vagy a megrendelt kassza szállítását, bekötését akadályozzák. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint könnyen rendezni lehetne a bizonytalan helyzetet.

– Módosítják a pénztérgép-rendeletet, és a kiskasszákra, nagykasszákra azonos szabályt állapítanak meg, ami azt jelenti, hogy aki bizonyos feladatokat teljesít, az továbbra is használhatja az új pénztárgép üzembe helyezéséig vagy a nagy átállításáig a régi készülékét, ez a legrugalmasabb megoldás – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György jó megoldásnak tartaná azt is, ha az adóhatóság még idén állásfoglalást adna ki arról, hogy mikor használhatók tovább a régi pénztárgépek.

Gyógyszerhiányt vizionál az Együtt-PM

Az Együtt–PM Szövetség három hónap türelmi időt adnak az átállásra, az ellenzéki tömörülés úgy módosítaná a jogszabályokat, hogy az adóhatóság március 31-éig ne büntethesse meg azokat a vállalkozásokat, amelyek nem helyezték üzembe az online pénztárgépet. A Bajnai Gordon vezette baloldali szövetség szerint a határidő kitolása nélkül benzin- és gyógyszerhiány léphet fel év elején. Úgy ítélik meg: a kormány felelőssége, hogy még november végén sem volt olyan engedélyezett pénztárgép, amely megfelelt volna a patikusok vagy a benzinkutasok igényeinek.

„Mi az adózás rendjéről szóló törvény módosítanánk oly módon, hogy 2014 március 31-ig ne fizessenek büntetést azok a vállalkozások, akiknek nincs bekötve a pénztárgépe, hiszen egyszerűen objektív akadályok vannak ennek az utjánban” – mondta Tordai Bence országgyűlési képviselő-jelölt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!