2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Pénztárgép: türelmi időben reménykednek

Átmeneti időre megengedné az Országos Kereskedelmi Szövetség a régi pénztárgépek használatát, az átállás határideje szilveszter napja, a benzinkutasok is a hosszabbításban bíznak.

Türelmi időben reménykednek a benzinkutasok, a gyógyszerészek, a nagyobb boltok vagy a szállodák. December 31-éig nekik is üzembe kellene helyezniük olyan pénztárgépet, amely a vásárlás adatait azonnal továbbítja az adóhatóságnak. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a határidő nehezen tartható, az érdekképviselet jogszabályt módosítana, hogy a régi kasszák átmenetileg használatban maradhassanak. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben hangsúlyozza, hogy az átállás felgyorsítására alakult munkabizottságban a fontosabb ágazatok, így a töltőállomások és a patikák képviselői is helyet kaptak.

Még a régi pénztárgéppel blokkolnak az egyik szegedi kisboltban. A tulajdonos időben megrendelte az online kasszát, de az illetékes hatóság visszavonta a gép forgalmazási engedélyét, ezért másikat kellett helyette rendelni. Az új pénztárgépet pedig még nem szállították ki.

Az év végi határidő nemcsak a kiskereskedőket, hanem az úgynevezett nagykasszásokat, a hipermarketeket, a gyógyszertárakat és a benzinkutakat is köti.

„Tegnap kaptam az értesítést, hogy a kasszaforgalmazó megkapta az engedélyt...” – Az egyik benzinkúton csak jövő héten tudják megrendelni az adóhatóság honlapján az új pénztárgépet, amelyet idén biztosan nem helyeznek már üzembe.

„Nagyon reménykedünk abban, hogy mi is megkapjuk azt a türelmi időt, amit a kiskasszások megkaptak – nyilatkozta az NiT Hungary gazdasági igazgatóhelyettese. – Ugye a kiskasszáknál úgy működött a rendszer, hogy ha a megrendelés megtörtént, a visszaigazolás megtörtént, akkor addig türelmi idejük van, amíg a technológiai kivitelezést meg tudják valósítani” – tette hozzá Láng Zoltán.

A nemzetgazdasági miniszter a héten egyértelművé tette, hogy a december 31-ei határidőt nem tolja ki a kormány. Januártól az adóhatóság a nagykasszás vállalkozásokat kiemelten ellenőrzi. Bírságra számíthatnak azok, akik nem rendeltek gépet, vagy a megrendelt kassza szállítását, bekötését akadályozzák. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint könnyen rendezni lehetne a bizonytalan helyzetet.

– Módosítják a pénztérgép-rendeletet, és a kiskasszákra, nagykasszákra azonos szabályt állapítanak meg, ami azt jelenti, hogy aki bizonyos feladatokat teljesít, az továbbra is használhatja az új pénztárgép üzembe helyezéséig vagy a nagy átállításáig a régi készülékét, ez a legrugalmasabb megoldás – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György jó megoldásnak tartaná azt is, ha az adóhatóság még idén állásfoglalást adna ki arról, hogy mikor használhatók tovább a régi pénztárgépek.

Gyógyszerhiányt vizionál az Együtt-PM

Az Együtt–PM Szövetség három hónap türelmi időt adnak az átállásra, az ellenzéki tömörülés úgy módosítaná a jogszabályokat, hogy az adóhatóság március 31-éig ne büntethesse meg azokat a vállalkozásokat, amelyek nem helyezték üzembe az online pénztárgépet. A Bajnai Gordon vezette baloldali szövetség szerint a határidő kitolása nélkül benzin- és gyógyszerhiány léphet fel év elején. Úgy ítélik meg: a kormány felelőssége, hogy még november végén sem volt olyan engedélyezett pénztárgép, amely megfelelt volna a patikusok vagy a benzinkutasok igényeinek.

„Mi az adózás rendjéről szóló törvény módosítanánk oly módon, hogy 2014 március 31-ig ne fizessenek büntetést azok a vállalkozások, akiknek nincs bekötve a pénztárgépe, hiszen egyszerűen objektív akadályok vannak ennek az utjánban” – mondta Tordai Bence országgyűlési képviselő-jelölt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!